Wednesday 12 March 2014

Steampunkfestivalen 2014


Den 27-29 juni kommer Sveriges Järnvägsmuseeum i Gävle vara samlingsplatsen för ett gäng litteraturintresserade nördar. Det är nämligen där årets Swecon med namnet "Steampunkfestival" tar plats i år. För dom som inte vet vad swecon är så är det alltså den årliga svenska litteraturkongressen. Den anordnas av medlemmar, för medlemmar, och vill man komma så betalar man en medlemsavgift på 400 kronor, bokar boende och resa. Swecon är traditionellt sett en årlig litteraturfest fylld med seminarier, paneler, workshops, till skillnad från bokmässor och övriga sci-fimässor som sker i kommersiellt syfte, och på ett stort mässgolv.

Det är dock ingen vanlig litteraturfest, utan handlar om litteratur av den fantastiska genrén, science fiction, fantasy, urban fantasy, steampunk, skräck, new weird, weird fiction, graphic novels, etc etc etc.

Detta år har man lagt till ytterligare en dimension till Swecon, man har bjudit in cosplaykulturen att dela rum och ta del av fandom. Vi talar alltså steampunkentusiaster som gillar att skapa, klä upp sig, klä ut sig. Steampunktemat innebär ju goggles, korsetter, hattar, västar, läderbälten, urverk, kugghjul, mässingdetaljer, brunrockar, flygargossar, galna uppfinnare, viktorianskt eller sekelskiftesromantik.

Upsala-Gefle Steampunkförening
Det kommer bli en steampunkbal, och det kommer också finnas en utställning med ett gammalt ånglok som är ombyggt. It's gonna be... wait for it... legendary! Frågan är vad jag ska ha på mig? Kostym är inget måste, men blir väldigt inspirerad här... 

2 comments:

Metta Karlsson said...

Men var fan ligger Gävle liksom...;)

Fia said...

Mitt i landet! Nära till allt ju! =)