Saturday 8 March 2014

Malmöfandom

Då och då nämner jag Malmöfandom, främst på twitter, ibland på Facebook, oftast i samband med pubhäng. Det är nog många av er som inte riktigt förstått vad detta är, så jag vill ta detta tillfälle att informera er.

Idag finns det ju många fandoms, Supernaturalfandom, Buffyverse, Star Trek-fandom, etc. Här pratar jag om Science fiction-fandom vilken utgörs av en grupp människor som gillar att mötas, diskutera sf-litteratur, m.a.o. fantastik som man använder som samlingsnamn för fantastisk litteratur; fantasy, science fiction, skräck, steampunk, och alla subgenres. Medlemmarna i fandom kallar sig själva för fans, Förr i tiden så brukade man ofta tillverka egna tidskrifter, så kallade fanzines, där man plitade ned egna historier. Idag är det många fans som bloggar om fantastik på sina bokbloggar. Nu liksom då så arrangerar vi också sf-kongresser, av fans, för fans, där vi träffas i större antal och håller paneler och föredrag om olika fantastiska ämnen, ofta med författare som också är fans.

Jag, tillsammans med medlemmar ur min nu slumrande bokcirkel, främst Socialistsimon, CG, Frida R samt medlemmar ur Socialistsimons skrivarcirkel, mainly Ingrid, slog våra kloka huvuden ihop och startade Malmöfandom senvinter 2012, första träffen var i oktober 2012 och var då på den irländska puben Fagans. Eftersom många upplevde att det blev trångt och högljutt där så beslutade vi oss för att byta ställe, och finns idag på Nya Tröls på Karlskronaplan. Vi träffas andra onsdagen i månaden, och har det jättetrevligt ihop. Någon gång i framtiden hoppas vi kunna arrangera en sf-kongress i Malmö.

Vi vill gärna växa och få fler kompisar, så alla intresserade är välkomna att dyka upp på Malmöfandoms Pubhäng. Gå gärna in på Mamöfandoms Facebooksida och kolla detaljerna. Vår gemensamma nämnare är att vi alla är intresserade av litteratur, men sen händer det ofta att vi pratar om allt annat än litteratur när vi sitter tillsammans. Ibland har vi författargäster. Ibland har vi pubquizzar. Det är mycket varierande ålder på alla närvarande, och även uppblandat mellan killar och tjejer, gamers och non gamers, old school fans och new order fans, osv. Välkommen in i värmen!

No comments: