Sunday 26 June 2011

It is true what they say about Cirkeln


Så jäkla bra den är!!!
Jag fick Cirkeln i födelsedagspresent av Sooz från Any moment called now, precis innan andra dagen på Eurocon. Jag blev förstås överlycklig eftersom jag hade varit sugen på att köpa den ända sen jag läste Feuerzeugs entusiastiska recension.

Jag ska inte tråka ut er med superlativ eller ens en förklarande beskrivning av bokens handling. Jag instämmer med Feuerzeug och Sooz, its bloody good.

Ett bra mått på att man har läst en bra bok är om den stannar kvar i ens undermedvetna och dyker upp i drömmens värld. Och midsommaraftons natt hade jag faktiskt en lång och spännande dröm om att jag var med i boken och att den utspelade sig i Älvsbyn, där jag växte upp. Jag var tillbaka på Älvsby gymnasium och var dödligt kär i Max. (Ack, ack, den första kärleken!) It was sweet! :)

Vad jag gillar med boken är att den är enkel, spännande, dialogen flyter mycket bra, karaktärerna är lätta att relatera till, läsaren hänger lätt med i plotten och känner sig smart genom att "lista ut" handlingen (ok, den är litet förutsägbar, detta är dock ingen dålig grej, det är ju en ungdomsbok för sjuttsingen!). Boken har också många likheter med Buffy säsong 7, kan dock inte tänka mig att författarna Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren kände till detta. Huruvida, Buffy är ju en favoritserie så detta är helt okej. [Rättelse: Har fått det förklarat att både Sara och Mats är Buffy-fans, så det är ju rätt så uppenbart vart de tagit inspiration från. Loving it still!]
Litet om karaktärerna då. Vi har sex underbart genuina gymnasietjejer; Linnea den alternativa, Rebecca den snygga, Minoo den smarta, Vanessa den rebelliska, outsidern Anna-Karin och bitchen Ida. Tillsammans bildar de en cirkel av omaka och stundtals fientliga individer som tvingas samarbeta, ett koncept som jag verkligen uppskattade. De är verkligen så som man var på gymnasiet. Man suckade över lärarna, retade nördarna, festade på helgerna, tävlade inbördes om vem som kunde bli populärast bland killarna. Man var en egoist, man var ett emo, samtidigt som man också var på väg att växa upp och var SÅ MOGEN. Man hade ju nått ett helt nytt stadium av vuxenhet och var ljusår före de andra tjejerna i klassen som var SÅ OMOGNA. Och INGEN förstod en, förutom kanske just en bästa kompis eller en pojkvän.

Jag tycker inte det skrivs särskilt många böcker som återger gymnasietjejen på rätt sätt. De blir för det mesta för töntiga eller för omogna, eller för mogna. Men här har de prickat rätt. Därför får Cirkeln fem poäng av fem möjliga. Det var ett rent nöje!!

Och vet ni vad det bästa är? Det kommer fler delar!! Och film! Eller filmer! :)

8 comments:

Pål Eggert said...

"Boken har också många likheter med Buffy säsong 7, kan dock inte tänka mig att författarna Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren kände till detta"

De har väl varit rätt öppna med att Buffy är en av deras inspirationskällor.

Fia said...

Okej, se där! Jag har inte läst nån intervju med dem så jag har missat det. Känns rätt okej dock med att ha prickat så rätt. :-)

Pål Eggert said...

Intressant det där med inspiration. Kommer ihåg en diskussion jag hade för många år sedan om att Lovecraft var inspirerad av novellen the Willows, författaren Clark Ashton Smith och liknande. Min motpart i diskussionen menade att det kunde han inte vara, det måste liksom ha kommit från klar himmel. Bara för att hon gillade Lovecraft så mycket. Som om han skulle bli sämre för att han var inspirerad av något. Jaja, bara en fundering.

Pål Eggert said...

Du kanske är en litterär prickskytt Fia. *The Booksniper strikes again!*

Fia said...

Det kan få vara min superpower. Fast jag är rätt pricksäker med annat oxå, t ex på midsommarafton så hävdade jag länge att jordgubbsölen smakade hallon innan man googlade upp det franska ordet i ölens titel och det visade sig vara *trumvirvel* hallon!

Fia said...

Har föresten aldrig läst The Willows eller Clark Ashton Smith dock så har jag läst Mountains of madness samt att Lovecraft inspirerats att skriva den efter att han läst en bok om en expedition till sydpolen. Det är ju befängt att tro att bara för det är Lovecraft så uppstod iden som en blixt från klar himmel...

Pål Eggert said...

"The willows" är en långnovell av Blackwood (!) och är riktigt riktigt bra.

Feuerzeug said...

Ohoh ja precis så är den och precis så bra.

Och ja, Sara och Mats sammanfördes pga sitt gemensamma intresse Buffy. ;)

Bra prickat.