Tuesday 21 June 2011

Eurocon 2011 - day 3

Den sista dagen av Eurocon 2011 började något segt, jag hade missat sista pendeltåget till Kallhäll station och åkte nattbuss vilket tog dubbelt så lång tid. Fick äntligen krypa till kojs kl 04.15, mer utmattad än någonsin jag kan minnas. Jag vaknade klockan 11, hade då en släng av uttorkning men kom slutligen över det (Resorb is your friend!) och skyndade mig till Eurocon, bara för att inse att jag sett fel i schemat och missat både Nenes och Påls högläsningar. #fail.

Blev istället en hel del Elizabeth Bear, hon gav sitt GoH-tal om att detta inte är den gyllene åldern, detta är regnbågsåldern (hon lyckades också räkna upp otroligt många genrer och subgenrer som bidrog till detta). Bear tycker vi skall sträva efter att vara inclusive, not exclusive, dvs jag kan gilla star trek och du kan gilla star wars och det är okej. Yeah. Like that'll happen... ;-)
Jag gillar Bear, tycker hon är otroligt skärpt (not to mention att jag älskar hennes böcker). Under de dagar som jag lyssnat på henne har hon lyckats engagera publiken och väcka frågor som "why can't we all get along?", och "I write about gay people because they exist in the world". Hon fick mig att tänka till, och engagera mig i diskussioner om feminism, och för det tackar jag henne. Jag älskar också Ian McDonald och hans tal om "what's right with SF today?". Han fick mig att vilja skriva SF för ungdomar.

Det absolut bästa kom också sist av allt, passande nog. Det var en panel om Female, male, neutered in SF. Författares och övriga personers olika input på män och kvinnor, könsroller i det stora hela, kärlek och sex mellan personer av samma kön, karaktärer med okänt kön... Otroligt intressant diskussion, omöjlig att återge. Där myntades "I write about gay people because they exist in the world" och intressanta skrivaridéer fördes vidare från författarna till oss skrivsugna.

Efter detta blev det Dead Dog Party på Belgobar, sedan då de stängde flyttade vi vidare till The Laughing Duck där vi stannade tills de stängde. Efter en lång dag fylld av nya intryck, intressanta diskussioner och trevliga människor blev det en lång natt med ännu mer nya intryck, intressanta diskussioner och trevliga människor. Faktum är att under denna kväll fick jag många nya bekantskaper som jag hoppas kommer utveckla sig till underbara vänskaper.
:-)

Planerar dessutom att eventuellt åka på Åcon (Åländska SF-kongressen som är årligen varje kristi himmelfärdshelg). Just nu är jag dock för trött för att tänka på det, jag låter det beslutet mogna fram senare i så fall. Nu skall jag fokusera på min tre veckor långa semester och långsamt smälta denna episka helg.

 Till sist, bilder:
Avslutningstack till alla Guests of Honor: Jukka Palme, Ian McDonald, Elizabeth Bear (och John Henri Holmberg som inte var med på bild just då).
Jag och Dave Lally, organisatör av kongresser och mediaman. Tokig irländare.
Vad man äter på en kongress.
Johan Jönsson, Elizabeth Bear, Ian McDonald etc. diskuterar female, male, neutered in SF.
Steampunkbordet. Cool dator.

10 comments:

jukkahoo said...

En liten ändringen, om det passar. Åcon händer på Kristi Himmelsfärdshelgen, inte Påsken.

Mera info från: http://aconfive.wordpress.com/

Fia said...

Tack, ska ändra det omedelbart.

Magister said...

Hej!

Jag snubblade just över din blogg i min jakt på kongressrapporter och insåg att du förmodligen känner min syster Karin Andersson i Luleå. (Hon frågade mig om jag hade sprungit på hennes kompis Sofia där, men det frågade hon antagligen mest för att hon visste att chansen var minimal, med tanke på folkhavet och min notoriska förmåga att inte ens se andra människor när det finns böcker att titta på och paneler att lyssna på.)
Jag modererade Lovecraftpanelen på fredagen, för övrigt.
Hur som haver -- trevlig blogg! Jag kommer att titta in fler gånger.

Yrs
Martin Andersson

Fia said...

Kewlt! Synd att vi då ej hann hälsa, jag snubblade in mot slutet av lovecraft å minns dig vagt. Hade du skoj? :-)

Magister said...

Jodå, alla tiders. Det enda trista med kongresser är att de tar slut och så står man där med något slags abstinenssymptom och längtar efter nästa. :(

Nästa år siktar jag på tre stycken kongresser: Eastercon (redan betalt), Mythoscon (redan betalt, men det kan glida över till 2013) och Swecon. Och kanske ICFA, om jag har råd -- China Miéville är hedersgäst.

Oskar Källner said...

Jag känner också en viss tomhet nu när Eurocon är över. Det var så otroligt roligt.

Men det kommer ju mer grejer. Minikongressen i Uppsala i november t.ex.

Tror jag ska titta lite djupare i vad svensk fandom har att erbjuda egentligen. Eurocon var ju fantastiskt kul.

Fia said...

Martin - I totally agree! Jag har post eurocon-depression här. Som tur är kommer det fler tillfällen. Du verkar ha stor kunskap om kongresser (tack för tipsen!)så jag skall kolla upp vad dessa ovannämnda handlar om.. Btw, av China Mieville har jag läst Un Lun Dun, mycket bra bok. Han ligger definitivt på min att-läsa lista!

Oskar, visst var det otroligt roligt! Jag planerar också att åka på minikongressen i november, har bara hört att den existerar, vet inte när och hur och varför ännu. Har fått litet kontakter med fandom-människor som tipsat mig om fandom.se, har du koll på den sidan? Skall själv göra mig en användare så jag kan börja nätverka. :-)

Frida said...

Så roligt allt låter! Du måste berätta mer sen när du kommer ner till Skåneland igen. =)

Magister said...

Un Lun Dun är en fantastisk liten bok, och China Miéville är en himla trevlig kille. När han signerade boken åt mig kommenterade jag de fruktansvärda ordvitsarna (en ordvits ska vara fruktansvärd), och han lyssnade och vävde in det i sin dedikering ("To Martin, who appreciates the awfulness of puns").

Jag har läst allt av honom utom King Rat, och jag kan rekommendera alltihop. Perdido Street Station kan vara ett bra ställe att börja på.

Johan A said...

Hej Fia!

Bara en kort kommentar för att tala om att jag lagt till din blogg i länklistan på http://fandom.se/forum/viewtopic.php?f=15&t=1768 !