Friday 24 October 2008

Tawni O'dell - Avvägar.


Nu har vår bokcirkel äntligen haft sin första träff, och den första boken vi avhandlade var Tawni O'dell - Avvägar. Boken handlar om den 18-årige Harley som lever med sina tre systrar Amber, Misty och Jodi vid sidan av allfarvägen (därav titeln) i Pennsylvanias bergstrakter, bland nerlagda gruvor och människor som har vapenskåp i stället för bokhyllor i vardagsrummet. Syskonens mor har åkt i fängelse för att hon dödat deras alkoliserade och misshandlande far, och Harley har tagit på sig att bli sina systrars lagliga förmyndare.

Boken börjar med att Harley häktas för mord på en kvinna, och sedan skruvas tiden tillbaka och vi får se en Harley ett par år efter traumat som splittrade deras familj, som har två jobb för att försörja sina tre systrar, samtidigt som han kämpar för att försöker förstå vad som egentligen hände den där natten då hans mor sköt hans far. Och allt eftersom boken spinner vidare vecklas historien ut och Harley börjar förstå att hans systrar döljer mörka hemligheter...

Jag älskade Avvägar, trots att det inte är den slags bok som jag brukar läsa (fantasy/äventyr/romantik/historia). Tawni O'dell är en lysande författare som sveper med en från sida ett. Sättet som hon låter Harley att vara en sån genuin och pur tonåring (som bara tänker på sex och tjejer) är briljant, för att inte tala om alla bifigurerna... Yngsta systern Jodi med sina ständiga listor, arbetskamraten Church... Tawni framställer dem på så oförskönat sätt, att det känns som om de är verkliga människor. Och det skrämmande är, att det skulle de kunna vara... En stark fyra!

No comments: