Sunday 26 October 2008

Tamara McKinley - Jakaranda

Cordelia är en 92-årig kvinna som tillsammans med sin nu avlidne man Jock och sin bror Edward drivit en vinodling vid namn Jakaranda. När boken inleds står Jakaranda inför konkurs och ett franskt bolag vill köpa upp vinodlingen. Hela Cordelias släkt samlas inför ett styrelsemöte, som också innebär att hennes barnbarn Sophie återvänder till Australien för första gången på 12 år. Sophie är nu utbildad jurist och försöker övertyga sin mormor om att det bästa för dem är att sälja Jakaranda, men då styrelsen har omröstning blir resultatet oavgjort. Alla får en månad på sig att fundera, och under tiden passar Cordelia på att ta med sig Sophie på en resa genom Australien tillbaka till den plats där allting började, och Sophie får höra om hennes mormors mormors mor Roses liv och levnadsöden. Rose tvingas i unga år lämna England och sin ungdomskärlek för det hårda och ogästvänliga Australien, ett land som bjuder på både kärlek och sorg, samt en hel del överraskningar...


Efter att ha läst tre böcker av Tamara McKinley står hennes tema och budskap rätt så tydligt: en nutida hjältinna möter en historisk hjältinna. Den nutida hjältinnan får den historiska hjältinnans levnadsöde berättat för sig. Varje bok innehåller kärlek, tragedi, hemska familjehemligheter och starka släktband. Det fungerar som bäst i små doser, annars känns det billigt och massproducerat. Jag kan nog med största säkerhet säga: Har man läst en McKinley så har man läst alla.
Den får en svag tvåa på romantikskalan...

4 comments:

Anonymous said...

Jag har också den uppfattningen, men de är trots det läsvärda. Konceptet frångår hon i den senaste Landet bortom haven. Här får jag veta mera om Australiens upptäckt och det hårda nybyggarliv på den tid då Landet down under var straffkoloni.

Fia said...

Det låter iofs intressant... Menar du att man inte får historien återberättad för sig av någon av huvudkaraktärerna?

Anonymous said...

Återberättad? Nja inte så att det är en nutida person som möter en förfader (dyl). Berättelsen är så direkt och här och nu, även om inledningen börjar med en skildring av ett människoöde av aboriginerna femtio tusen år tillbaka i tiden. I den trilogi som det är tänkt att bli är det tre livsöden som skildras. I Landet bortom haven är det Susan och hennes bror Billy som det till största delen handlar om. De modigas rike är den andra fristående romanen i trilogin. Om ett par engelska familjers öden och äventyr i det nykoloniserade Australien.

Fia said...

ok, det är ju bra om hon går ifrån sitt vanliga upplägg något. Det börjar nämligen bli litet tröttsamt och utslitet...