Thursday 20 October 2011

Little Dorrit


På tal om höstromantik... Vill bara göra er uppmärksam på denna filmatisering av Charles Dickens "Little Dorrit" från 2008.

Lilla Amy Dorrit har vuxit upp med sin utblottade far inne i Machalseas fängelse för gäldenärer. När Amy beslutar sig för att söka anställning för att försörja sig själv och sin fattiga far blir hon rekommenderad att söka tjänst hos Mrs Clennam. Mrs Clennam är en känslokall och hård kvinna som mycket sällan hjälper andra, men efter endast en kort presentation så blir Amy Dorrit anställd.

 Mrs Clennamns son Arthur kommer samtidigt hem från sydostasien med dystert bud - Mr Clennam har gått bort. Innan Mr Clennam gick bort lämnade han en guldklocka till sin son och bad honom även att prata med sin mor och rätta till det misstag som begåtts. När Arthur försöker få svar av sin mor om vad detta misstag kan vara vägrar hon svara, och Arthur blir misstänksam att allt inte står rätt till i familjens affärer. Och varför har hans mor anställt lilla Amy Dorrit? Är det så att hans familj försöker rätta till gamla synder? Och vad har de då gjort mot familjen Dorrit?

Charles Dickens är en av de största brittiska författarna under den viktorianska eran, en tidsperiod som jag är speciellt förtjust i. Just detta verk baserar sig till stor del på Dickens egen uppväxt i en gäldenärstuga och är till stor del en politisk satir över England under 1850-talet. Ett skäl till att jag älskar Dickens är nog för hans vackra porträtt av människoöden, och hur livet kan ta vändningar upp och ned och att vi inte kan basera vår lycka på ekonomiska medel. ('e's a good ol' chap, isn't 'e?)John Chivery

"Little Dorrit" innehåller också mycket romantiska drag, bland annat så får vi möta John Chivery (Russel Tovey), fängelsevaktens son, som kärar ner sig totalt i lilla Amy Dorrit. Han är en mycket sympatisk ung herre med mycket söta utomstående öron. (Någon som känner igen vår unge herr Chivery?)


Arthur Clennam & Amy Dorrit
Sen finns det förstås den outtalade attraktionen mellan Arthur Clennam (Matthew Macfayden) och Amy Dorrit (Claire Foy).
Nämnvärt är också att många av de skådespelare som medverkar  känns igen från någon nu aktuell (nördig) tv-serie. Vad sägs som Eve Myles (Torchwood) som Maggy? Eller Andy Serkins (Gollum) som den läskige Rigaud (han är superbra som fransman!). Eller Freema Agyeman (Doctor Who). Och förutom Russel Tovey så har vi även Jason Watkins (Herrick) från Being human. Roligt nördigt!

Så, för alla er viktorianer, alla Dickens-fans, alla anglofiler där ute. Alla som gillar att sticka torgvantar och tända ljus, cockney-dialekten, kusliga historier och härliga karaktärer! Watch this and weap.

4 comments:

Linn The Pink Viking said...

Åh, George! <3
Älskar Being Human!

Bokomaten said...

Jag minns en miniserie som gick på TV på 90-talet som var en filmatisering av Little Dorrit. Tror det var Maichael Caine i en av huvudrollerna, men kan minnas helt fel förstås. hur som helst, historien fastnade hos mig och jag såg serien 2-3 ggr tror jag, men sedan har jag lite glömt bort den. Vore kul att se denna och se hur mycket jag minns och vad som överensstämmer.

Sofia i Bokmilaskogen said...

Tack för tipset! Jag har nu börjat kolla på denna serie på youtube och den verkar mycket lovande, som alla BBC-produktioner. :) Ser att Alun Armstrong är med också. Han är ju bara sååå bra! <3 Gillade honom även i "The Aristocrats" och "David Copperfield" bland annat.

Miriam - Schitzo-Cookie's Book Blog said...

Hej tänkte bara tipsa om att vi ska ha en bokbloggsträff den 15 nov.

Kolla: http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/10/bokbloggstraff-i-skane.html
ifall du är intresserad =)

// Miriam

och sorry om vi redan har kontaktat dig, inte helt lätt att hålla koll på vilka vi redan frågat :P