Sunday 2 October 2011

Vince & Joy - Lisa Jewell

Vince och Joy träffades under en husvagnssemester, en sommar då de båda var unga och oerfarna inom kärlek och sex. Gnistorna flög och förälskelsen var ett faktum, men pga omständigheter utanför deras kontroll förlorade de kontakten.

Åren gick och till slut var deras sommarflört bara var ett kärt minne från barndomens dagar. Men slumpen skulle snart ordna så deras vägar möttes igen...Jag har alltid betraktat Lisa Jewell som en av mina favoritförfattare i genrén chic lit eftersom hon inte skriver om glamorösa modedrottningar utan om "the girl next door". Det tilltalar mig, som aldrig riktigt förstått det där med mode och tycker det är bättre att ha lagom antal skor (gärna sånna där sköna från Ecco, utan klack). Men trots att jag inte kan kvalificera mig som en girly-girl så klarar jag mig inte utan romantik, och det levererar alltid Jewell. Hennes romantiska ihop-parningar är för det mesta rätt givna, men Jewell lyckas ändå skapa en intressant och spännande story med verklighetstrogna karaktärer, klockrena dialoger och humor.
Jag har läst och äger flera av hennes andra böcker, bland annat "Stjärna för en natt", "Våga flyga", "Ralphs party", "Typ trettio", "The truth about Melody Brown" och nu har alltså "Vince & Joy" kommit till min samling. Dock så måste jag medge att "Vince & Joy" inte riktigt håller måttet.

Boken började bra, karaktärerna var intressanta och storyn verkade lovande. Men sen så svävade Jewell iväg med karaktärerna åt olika håll och jag gillade inte hur det hela utvecklade sig, speciellt så gillade jag inte karaktären George Pole (som tyvärr påminde mig litet för mycket  om en av mina ex). Den centrala frågan var, "skulle Vince och Joy träffas igen?", men Jewell tog in så mycket annat i historien så att storyn förlorade fart och spänningen blev lidande. När det väl kom finalen kändes det därför tunnt och dåligt underbyggt.

Så mycket kan jag säga utan att ge bort för mycket av handlingen.

Förutom detta så tyckte jag boken var helt okej, varför den får en svag trea.

1 comment:

Emma said...

Även jag brukar gilla Lisa Jewell men minns inte ens riktigt vad den här boken handlar om (trots att den står i hyllan och jag vet att jag har läst den). En av de sämre med andra ord.