"Böcker ska blänka som solar och gnistra som tomtebloss. Medan vi läser böckerna läser böckerna oss. Kan böckerna läsa människor? Det kan de förstås! Hur skulle de annars veta allting om oss?"
Sunday, 16 May 2010
Grottbjörnens folk - Jean M Auel
Ayla förlorar sin familj i en stor jordbävning då hon är fem år gammal. Hon hittas av en grupp neandertalare, en klan som kallar sig Grottbjörnens folk. Klanen tar med sig den lilla flickan och hon uppfostras av klanens medicinkvinna Iza samt schamanen Creb, en missbildad gammal man. Ayla förstår på direkten att hon är annorlunda från detta folk. Hon får höra att hon tillhör "de andra".
Trots Aylas olikheter så tas hon upp i klanen, och allt eftersom hon blir äldre så glömmer hon den hon varit och blir en del av Grottbjörnens folk. Hon gör sitt bästa för att leva enligt klanens seder, men vissa seder är svårare att följa än andra.
Eftersom hon har ett annat sätt att tänka och agera än klanens underkuvade kvinnor så hamnar hon fort i konflikter med klanens män, speciellt ledarens son som tror stenhårt på traditionerna. För honom så hotar Aylas nya idéer klanens levnadssätt, och hon måste elimineras till varje pris.
Efter år av uppbyggda förväntningar så kan man nog säga att jag blev besviken på denna bok. Jag upplevde att där fanns en stor inkonsekvens. Stundtals beskriver Auel historien ur ett objektivt perspektiv, sedan dras vi in i historien ur ett subjektivt perspektiv, och ibland så blandas de olika perspektiven. Vi kan till exempel läsa om Aylas fornhistoriska mockasiner. Hade det inte räckt med att beskriva dem som mockasiner? Eller var de fornhistoriska för Ayla med? Det kändes som om Auels språk pendlade mellan en historieredovisning för collegestudenter till enklare meningsuppbyggnad för att få atmosfären av en förhistorisk tid. Jag kan förstå att det inte går att ha dialoger som "Me Tarzan, you Jane" och "Ugg Ugg" men jag har uppfattat det som att författaren har problem med att hitta den rätta tonen..
Sedan fanns det ett par irriterande missar. På en sida skriver Auel att klanfolket inte förstod tacksamhet. På nästa sida säger någon att de är tacksamma. Är det ett översättningsfel?
Och vad är det för snack om heta sexscener jag har hört hela mitt vuxna liv.. vilka heta sexscener?!
Visst var Aylas situation engagerande, och jag håller just nu på med bok nr två men funderar allvarligt på att lägga böckerna till handlingarna och ge mig ut på nya äventyr. Grottbjörnens folk får två mockasiner av fem möjliga och noll romantikpoäng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Romantiken kommer först när hon träffar Jondalar.
Det är i "Hästarnas dal" de mest ingående sexscenerna är om jag inte missminner mig. Jag och Fantasyflickan brukade läsa dem om och om igen när vi var små :)
Ja precis, sexscenerna är ju med först i nästa del. Alla mina tjejkompisar (och jag själv) lusläste de scenerna när vi var runt tio år - snacka om att få orealistiska förväntingar sen!
Auel har ju fått ganska mycket kritik för att vara rasistisk i sina böcker - att den primitiva klanen är svartmuskig och aggressiv, medan den blonda Ayla är helt överlägsen dem på alla sätt. Det var inget jag reflekterade över när jag läste böckerna som ung, men i efterhand så känns det som att skildringen av gröttbjörnens folk är ganska obehaglig.
Jag har kommit förbi hälften av hästarnas dal och visst är det litet sexscener, men jondalar och ayla har inte ens träffats en... I say boo!
Haha! :) Är ju ett tag sedan jag läste böckerna så vad som var heta sexscener för tio år sedan kanske inte är det längre .. ;)
Fia, du får hålla ut lite till! De heta sexscenerna kommer i andra halvan av Hästarnas dal och sen i de andra böckerna också. Det är ju ett ganska stort projekt Auel har tagit sig för och historien måste ju börja på något sätt =) Patience my dear, patience!
Linn: Men det är frågan om det är nå romantiskt.. heta sexscener kan jag få mycket mer lättköpt i Harlequin, ska jag läsa Auel ska det ju vara litet kvalitet också :)
Post a Comment