Saturday 22 May 2010

Me and Mr Darcy av Alexandra Potter

Emily Albright är ett stort fan av Jane Austen och har sedan 12 års ålder varit förälskad i Mr Darcy från Stolthet och Fördom, som hon anser är idealmannen på alla sätt och vis.

På sistone har Emily haft en lång rad av dåliga dejter vilket leder henne till att tappa tron på att det finns någon där ute för henne. En dag på hennes arbetsplats, bokhandeln MacKenzie, bjuder hennes bästa väninna och kollega Stella med henne på en 18-30 resa till Mexico för att ha litet kul. Emily som inte riktigt delar Stellas entusiasm letar desperat efter en ursäkt att slippa när hon plötsligt upptäcker en flyer som ligger på disken, en veckas Jane Austen-tour genom England. I brist på bättre ursäkter - och samtidigt för att hon upptäcker att hon verkligen vill - så bokar hon resan som snart tar henne till England.

På touren börjar dock mystiska saker att hända, och rätt som det är finner Emily sig öga mot öga med en man som säger sig vara den riktige Mr Darcy. Är han verkligen Mr Darcy, och isåfall... vad gör man då ens drömman kommer till liv?


Som den trogna Jane Austen-entusiasten som jag är så var detta en given bok att läsa. Alla 'Janeiter' har väl någon gång drömt om att träffa vår egen Jane-hjälte (i mitt fall är jag nog mer för Mr Knightley, men Darcy är en close runner up). Alexandra Potter har precis som Helen Fielding tagit ett modernt grepp om Stolthet och Fördom, om än obeskrivligt förutsägbart, och placerat mr Darcy i en nutidshistoria. Hennes uppfattning av Mr Darcys person är, för att använda hans egna ord, 'tolerable but not handsome enough to tempt me'.

Surely, ms Potter, är väl Darcy mer än så?

Boken är okej, en stark trea och ett plus i kanten för Spike, den brutalt vanlige mannen! Och ett stort tack till Miss E som lånade ut den till mig. Den kommer snart som ett brev på posten!

No comments: