Thursday 7 May 2009

Sf-bokcirkel: Blindsight av Peter Watts

Vår science fiction/fantasy-bokcirkel (vi måste komma på något kortare att kalla bokcirkeln!)har nu läst sin första bok, Blindsight av Peter Watts.

Blindsight handlar om en avlägsen framtid där mänskligheten för första gången upptäcker att de är bevakade av främmande varelser. En utvald grupp beger sig med skeppet Theseus på jakt efter de andra livsformerna...

Jorden är vid denna tid en främmande plats där människor valt att plugga in sig i maskiner eller förbättra sina sinnen med eventuella dataprogram och andra gatgets. Man kan ta droger som gör en trogen en viss person, människor kan ha flera personligheter i en och samma kropp (men på ett mindre galet sätt), och när kroppen dör kan hjärnan bli uppkopplad i en evighetsmaskin kallad "heaven" där den upplever sitt eget programerade himmelrike. Jo, och så finns vampyrer också... (logiskt eller hur?)

Mänskligheten har i princip lagt sådant som förhållanden och kärlek bakom sig, och bland de få par som är kvar är det knappt någon som "gör det" längre. Barn tillverkas i provrör, personligheter modereras med "tweeks".

Siri Keaton, genomgick som barn ett stort ingrepp i hjärnan där man avlägsnade halva hjärnan (den delen av honom som innehöll hans personlighet och självmedvetenhet). Siri som hade lidit av epilepsi blev nu botad, och istället för halva hjärnan fick han något slags dataimplantat (fråga mig inte om detaljer för det är för invecklat även för mig), och detta gjorde att han har förmågan att observera och samla information som han sedan skickar vidare till rätt instans, som ett chinese room. Hans hjärna förstår och kan processera även om han själv inte förstår vad det är. Han kallas för en synthesist, och är en av de få utvalda för att färdas med skeppet Theseus ut i rymden för att finna utomjordingarna.

Med honom finns kaptenen Jukka Sarasti, en vampyr och sociopat, Isaac Spindzler, Amanda Bates, besättningens muskler och Susan James, linguisten med fyra människor i en och samma kropp a.k.a. The Gang (består också av Sasha, den uppkäftige, Mishelle, den mjuke och mannen Cruncher, varav alla är lika verkliga som Susan).

På jakt efter utomjordingarna finner de ett underligt skepp som kallar sig Rorschach och som har lärt sig att kommunicera med dem. Efter att ha studerat skeppet beslutar de sig för att kliva ombord, och då börjar plötsligt underliga saker att hända.... Frågan är, vad är Rorschach egentligen? Vad har skapat skeppet? Vad vill de? Är de intelligenta? Är de självmedvetna? Är de vänner eller fiender?
The Washington Post om Blindsight:
"His (Watts) dense idea storms may slow some readers, but most will
sail through the tech-heavy patches purely for the thrill of seeing what happens
next."
Detta är en bra beskrivning, om än något snäll. Boken fokuserar på spelteorin, matematiska termer, vetenskapliga teorier, och ställer frågor som: Behöver vi egentligen självmedvetandet? Vad är "jaget"?

En i bokcirkel menade på att det är mer en avhandling än en bok, och jag tenderar att hålla med. Den gjorde avkall på de bra saker som karatärer och handling för att driva fram en poäng, få till stånd en diskussion om självmedvetande, vilket jag inte köpte. Jag menar, vilka riktade sig denna poäng till? Vilka är menade att läsa den? Jag fattade knappt hälften av resonemanget, och jag har studerat politisk teori I och II. Desto högre krav boken sätter på läsaren, desto färre läsare och desto sämre diskussion. Tråkigt nog.

Ur avhandlingssynpunkt var boken säkerligen superbra, och visst fick resonemangen en att tänka (och gav upphov till intressanta diskussioner om könskampen, mänskliga experiment och intelligens) men ur berättelsesynpunkt var boken obegriplig, osammanhängande, oengagerande, comeplete waste of breath. Så sammantaget måste det ju då bli (5+1)/2= 3.

Efter att ha träffat gruppen för andra gången och lärt känna dem ännu bättre så hade jag en superbra känsla i magen. Vi är ett bra gäng. Det kommer bli bra det här!

Vi beslutade oss för att ta ett galaktiskt hopp från hard core tech till fantasy med älvor och magi, och nästa bokcirkelbok som vi skall läsa blir Thomas the Rhymer av Ellen Kushner, som jag just inhandlat på SF-bokhandeln i Malmö.

Stay tuned for more!

2 comments:

Martina said...

SFF-cirkeln?

Fia said...

Det är ett alternativ.. =)