Saturday 16 May 2009

Stella Cameron - Sällskapsdamen

Helt ovetandes har jag råkat mig köpa den andra boken i serien Mayfair Square, fast det gör nog ingenting för jag tror delarna är rätt så självstående. På engelska heter titlarna "More and More", "All Smiles", "7B", "The Orphan", "About Adam". Serien utspelar sig på 1820-talet och handlar om alla de olika inneboenden och deras liv och lustar, och förstås om mannen som byggde huset från början, Sir Septimus Spivey. Spivey dog för flera år sedan, men innan han dog så sade han att han aldrig skulle acceptera sina ättlingars beslut att hyra ut rum, för detta var ju något skandalöst enligt honom. Spivey kom därför att spöka i huset och försöker göra allt för att driva ut sina inneboenden.

All Smiles eller Sällskapsdamen, som den heter på svenska, handlar om systrarna Meg och Sibyl Smiles. De är två föräldralösa och fattiga prästdöttrar från landet som är en av flera inneboende i huset Mayfair Square 7 som nu ägs av Lady Hester och hennes son Hunter Lloyd, ättlingar till Spivey. Meg och Sibyls kusin har som enda manliga släkting tagit över deras föräldrars hus, och på grund av att man trodde systrarna skulle vara bortgifta vid detta laget så hade deras årliga inkomst krympt ansenligt. När hon därför får reda på att en Greve Jean-Marc Entanger har kommit till Mayfair Square 17 med sin lillasyster, prinsessan Desiré, söker hon genast jobb där och blir anställd som prinsessans sällskapsdam för säsongen.

Tja, vad ska man säga om boken? Ibland mot slutet kändes handlingen mycket rörig, och då och då kom karaktärerna på att de skulle göra saker - eller för den delen säga saker - som var helt ur deras karaktär. Och vad kan man tycka om en 1800-tals dam som färgar håret, mediterar och kommer i trans? Jag är något skeptisk... och de små inhoppen från Spivey kändes bara onödiga, kunde hon ha skippat honom helt hade jag varit nöjd.

Nej, jag är inte helt såld på boken och den får en tvåa av fem möjliga och en trea på romantiska skalan. Får se om jag trillar över de andra delarna i serien, för jag är dessvärre nyfiken för hur det går för de andra inneboende...

2 comments:

linda said...

Gissar jag rätt nu? Tror att du är min hemliga bokvän..

Gissar på dig eftersom du nu bor i södra sverige, men ursprungligen är från norrbotten. Kanske därför du har koll på att vi inte har IKEA här (bara i S-vall o happis)

Sen har jag ju fått kattleksaker och kattgodis.. o efter lite spaning så har jag ju sett att du har väldresserade katter :)

Så stämmer det?

Fia said...

Kanske, kanske inte...