Monday 25 August 2008

Veckans lästrio

Denna helg har det varit dött på bokfronten för en gångs skull, har haft fullt upp med annat vilket är litet ovanligt men skoj. Jadetronen är halvvägs klar så jag har väl läst färdigt den ikväll. Tills vidare får ni nöja er med Veckans Lästrio som jag ärligt stuligt från Ett hem utan böcker...

Veckans tema för är (som säkert alla vet) "tantsnusk" - vilket också är en av mina hemliga favoriter (skäms på mig!). Eftersom jag gillar böcker med romantik, och eftersom romantik är en central del av tantsnuskböcker, kan man säga att jag har läst min beskärda del. Mina absolut starkaste tantsnuskminnen är från dessa tre:

  • "Sagan om Isfolket" av Margit Sandemo
  • "Främlingen"-serien av Diana Gabaldon
  • Allt av Danielle Steel och Barbara Taylor Bradford

Håller med En annan sida om att Sandemo platsar under tantsnusk och drar till med en till historisk roman-serie som inte heller innehåller den tredje ingrediensen "flärd/lyx". Jag vill som få dem till att vara tantsnusk-böcker i alla fall, just på grund av att det fokuserar på mycket på passion. Det är ju huvudtemat i alla tantsnusk-böcker. Jag är av den uppfattningen att det finns nivåer av tantsnusk;

1: Cheesy-sleasy Danielle Steel och Harlequin passion

2: Harlequins historiska romaner och romantiska levnadsöden med extra snusk

Funderar om Katharine Kerrs "Sagan om det magiska landet Deverry" faller under tantsnusk...

/F out

5 comments:

Anonymous said...

Visst finns det nivåer på så kallad tantsnusk eller FNL som vissa kallar det för. Och jag skulle vilja säga att den här typen har funnits med så länge jag läst böcker och typen kiosklitteratur, så nytt är det inte. Också eftersom det är som du skriver böcker om romantik och kärlek. Tantsnusk som jag tolkar det hela handlar om passion i överflöd. Och inget fel i det,tänk så tråkigt livet skulle vara utan det.
FNL kan antingen stå för stå flärd, njutning och lidelse. Eller om man vill förälskelse, nöje och lyx. Och jag skäms inte över att säga att jag läser den här typen av litteratur. Med tanke på detta jämfört då med ingrediensen passion så blir det mycket riktigt nivåsskillnader på litteraturen.
I mina hyllor finns även Steel och Barbara Taylor Bradford, och Gabaldon har jag läst en massa av genom bibblans försorg.
Men jag tycker definitivt inte att Kerrs böcker om Deverry faller under kategorien tantsnusk. De böckerna handlar om äventyr, reinkarnation, magi och fantasy.

Fia said...

Då tolkar vi det på samma sätt... Och du har nog rätt, Deverry hamnar inte under tantsnusk. Det är bara litet mer "realistisk fantasy" i det avseendet att det visar människans rätta natur. Ingen är så pryd som i Tolkien och Eddings böcker.. Även om Eddings faktiskt bättrat sig litet... ;)

Anonymous said...

Du har alldeles rätt. Antagligen kallas de böcker som skildrar romantisk passionerad kärlek för just tantsnusk. Med den innebörden skulle det betyda att även böcker av exempelvis Linda Howard och Nora Roberts bli till tantsnusk, eller?

Fia said...

Jag vet inte vem Linda Howard är men Nora Roberts skulle definitivt hamna under tantsnusk, även om jag tycker det är något över det, tillsammans med Tamara McKinley och Maeve Binchy.

Anonymous said...

Eftersom du ordnat kommentargrejen så kan jag få framföra ytterligare en gång att jag verkligen gillar din sida (det lilla som skrivits hittills ^^). Vi verkar ha ganska lik boksmak ;)
kramar