Sunday 2 September 2012

Someplace to be flying

So I asked the raven as he passed by, I said,
“Tell me, raven, why’d you make the sky?”
“The moon and stars, I threw them high,
I needed someplace to be flying.”
- Kiya Heartwood, from “Wyoming Wind”

SF-bokcirkeln har läst Charles de Lint, eller "Kalle Ludd" som vi kallar honom med lite kärvänlig ton. "Someplace to be flying" handlar om Lily och Hank vars vägar korsas under olyckliga omständigheter sent en natt då Hank blir skjuten och Lily misshandlad av en rå och brutal man i en slummig gränd i den fiktiva staden Newford. De två är nära döden då två unga flickorna dyker upp från ingenstans och dödar råskinnet. Deras uppenbarelse är så udda och deras utseende med svart glänsande hår och snabba rörelser får Lily att tänka på ett par korpar, varpå hon slutligen börjar fundera över om myten om djurmänniskor - som den gamle tokige Jack på soptippen brukar berätta rövarhistorier om - faktiskt stämmer.

Denna händelse är början på en lång sagolik berättelse som berör gammal ur-amerikansk mytologi, och boken beskrivs bäst som urban fantasy, magisk realism eller mytologisk fantasy. Detta är nog en av de bästa böckerna jag har läst på sistone, jag älskade verkligen historien, den mysiga magiska känslan som genomsyrade berättelsen, samt karaktärerna (speciellt den gamle token Jack och de två flickorna Zia och Maida) och försökte hela tiden läsa så långsamt jag kunde så att boken inte skulle ta slut för fort. Upptäckte också för första gången att jag fick helt egna uppfattningar om karaktärerna jag läste, fristående från den uppfattningen som berättaren ville måla fram. Det var som om de växte till liv och de Lints version av dem var bara ett sätt att se dem på, alla svaren var inte givna. Det tror jag är ett tecken på berättarkonst i sitt esse.

Kommer definitivt att läsa fler böcker av Charles de Lint, speciellt de andra som också utspelar sig i Newford-universat.

Gerenellt så tyckte resten av SF-bokcirkeln också väldigt mycket om boken!
"Someplace to be flying" får fem svarta fjädrar av mig!

1 comment:

Jakob said...

Jag kör Charles de Lint-marathon på Bookmeup just nu, finns ett helt gäng böcker recenserade om du vill ha tips på var du ska fortsätta läsningen:

http://bookmeup.se/?s=Charles+de+lint