Friday 26 June 2009

Marian Keyes - När Lucy Sullivan skulle gifta sig

Lucy är en tjej som alltid haft otur med killarna. Därför blir hon rätt så förvånad då hon och hennes arbetskamrater går till en spåtant som spår att hon skall gifta sig inom 1,5 år. Och när arbetskamraterna, den sexige australienskan Megan, den mullige Meredia och moderliga Hetty, börjar märka att deras spådomarna slår in blir Lucy än mer förvirrad... Hur kan hon gifta sig inom 1,5 år när hon inte kan få ett förhållande att fungera?

När Lucy Sullivan skulle gifta sig är en tragikomisk bok om konsten att hitta rätt, och hur vi ibland blundar för våra riktiga känslor på grund av antingen en rädsla att bryta upp gamla mönster eller att lämnad ensam, eller kanske för att vi inte tror på dem. Den handlar också om alkoholism ur en nära anhörigs synvinkel, och även om depression ur den drabbades synvinkel.

Som med Vattenmelonen och Sushi för Nybörjare (de enda två Marian Keyesböckerna jag läst) är denna berättelse medryckande med väldigt intressanta karaktärer - med ett undantag. Gus. När Lucy börjar träffa Gus är det något som brister inom mig, jag morrar å irriterar mig över hans uppförande och vill liksom skrika på Lucy - hur kan du stå ut med detta?!! Hur dum kan hon vara? Är hon BLIND eller? Varför förlåter hon honom, gång på gång?!! Uppenbarligen är det en mycket engagerande bok. Ja, man kan även säga att den har ett budskap. Alkoholister kan inte bli räddade av andra, de måste vilja det själv. Tills dess kommer man få leva med sitt dåliga samvete. (Ungefär sådär gick budskapet i alla fall.)

Boken får en trea och en stark trea på romantikskalan.

No comments: