Sunday 14 June 2009

Ellen Kushner - The privilege of the sword

Katherine Talbert är en ung flicka som längtar till den dagen hon introduceras till societeten. Hon vill ha en elegant klänning med långt släp och med detta blända alla sina friare genom att göra en dramatisk entré via en lång, ståtlig trappa. Men ett brev av hennes galne morbror, greven Tremontaine, omkullkastar alla hennes planer. Katherines familj erbjuds en riklig belöning om hon flyttar till hans hus i Riverside där hon under sex månaders tid skall fokusera på att lära sig hantera ett svärd.

För sin familjs skull tackar Katherine ja, och kastar sig in i ett äventyr där regler är till för att brytas. Morbrodern är ökänd i staden för att ha promiskuösa fester där män kopulerar med män, och han är även känd för att vara en stor nagel i ögat till många politiker och stadsmän som försöker driva igenom olika reformer. Greven Tremontaine har nämligen oortodoxa värderingar om män och kvinnor, och är populär bland de andra oliktänkande, men för Katherine som är uppväxt i ett gudsfruktigt hem där man sätter värde i saker som dygd, hårt arbete, och liknande, krockar dessa två världar totalt.

Katherine tvingas till sin förfäran klä sig i manskläder och hon får även en hård tränare som lär henne svärdskonsterna. Desto längre tid hon vistas bland innevånarna i Riverside, desto mer lär hon känna sin morbror och de människor han har omkring sig. Hon blir vän med den jämnårige pojken Markus, och tillsammans utforskar de Riversides hemligheter.


Jag upptäckte när jag läst halva boken att The privilege of the sword faktiskt är den andra boken av två om staden Riverside och greven Tremontaine, men jag tror de är rätt så självständiga böcker vilket gjorde att jag kunde läsa denna utan förförståelse. Boken handlar om hur en ung kvinna finner sin egna vilja och sin sexualitet i en tid där det praktiskt taget inte fanns självständiga kvinnor, något som gör hela storyn otroligt fascinerande. Den handlar också om de män som dras till män och kvinnor som dras till kvinnor, och låter en först uppleva det som en utomstående observatör, sedan inuti huvudet på människor som experimenterar eller funderar över sin sexualitet.

Kushner behandlar det hela med en stor nypa humor och rappa kommentarer, och lyckas även leverera en hel del bra poänger. Totalt får boken en stark fyra av fem möjliga och en fyra på romantikskalan. Nu måste jag bara läsa den första boken också, Swordpoint!

3 comments:

Arina said...

Det låter riktigt intressant.

Fia said...

Yes det är det också. Men du ska nog läsa swordpoint först ändå. =)

snowflake said...

Håller med, detta blir jag intresserad av.