Saturday 21 February 2009

Bokkedjan 4: Nystart

In på det nya året kom bokkedja 4 med detta passande ämne. Och är det något jag älskar så är det nystarter, att ta och vända blad, på börja ett nytt kapitel, påbörja en ny episod av livet (bokassociationerna är många)!Vattenmelonen av Marian Keyes kommer osökt till mig, där huvudpersonen får genomgå en ganska traumatisk nystart då hennes man bestämmer sig för att lämna henne då de just fått barn. Imagine... *rys* Det är i alla fall en feel-good-bok och får en att komma ihåg att man själv kan stryka ett streck över tråkiga saker och förnya sig själv.En annan bok där hustrun, som heter Kathryn Lyons, får en stor chock är Anita Shreves Pilotens hustru. Där kommer efter mannens död fram en del hemligheter om hans liv som för alltid kommer förändra Kathryns liv.... Så på ett sätt handlar denna bok också om nystart.


Mörka hemligheter är något som också finns gott om i Fördjupade studier i katastroffysik Av Marisha Pessl. När Blue van Meer och hennes far flyttar till en ny stad (okej, denna handlar också om nystart) lär Blue känna en liten grupp människor som alla flockar sig runt en central person: lärarinnan Hannah Schneider. Men någonsting stämmer inte riktigt med Hannah, blir Blue snabbt varse om. Och den hemligheten visar sig vara större än hon någonsin kunnat tro...

I ovanstånde bok är Blue van Meers far en karismatisk professor. Detta leder mig in på en annan karismatisk lärare, nämligen Morrie i Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom. Visserligen inte en av mina favoriter, men professorn hade en del intressanta saker att lära ut om livet som kan få många att tänka om och göra andra val i livet, vilket också kan leda till nystart - och så är cirkeln sluten.

No comments: