Thursday 1 August 2013

Thou shalt not be thine own worst enemy

Mind the book tyckte att jag skulle följa upp hur det har gått att leva efter budorden "The Holy orders for a stress free life" som jag lämner i inlägget "Men hur är det *egentligen*?".

Vill ni verkligen veta? It's a work in progress.

Om ni sett en krigsfilm så kommer ni kanske ihåg någon scen där hjälten är kraftigt övermannad av fienden som kommer närmare och närmare och som skjuter från alla håll och kanter. Till slut håller försvaret inte, västra flanken faller, högra flanken, till slut ropar någon befälhavare "retreat!" eller "regroup!" Man flyttar på sig, samlar styrka inför sista striden. Sen kämpar man vidare.

Så är det inte.

Att gå KBT är att lära sig en stor fet läxa om sig själv, sina styrkor och sina egna uppsatta krav som är helt omöjliga att följa. Man lär sig att man kan hamna mitt uppe i någonting som gör att man tappar kontakten med sin kropps signaler. Man lär sig känna igen varför man reagerar och tänker på ett visst sätt. Sen försöker man att göra annorlunda. 

"Holy orders for a stress free life" sammanfattar dessa lärdomar bra, låt mig förklara dem för er...

1. Thou shalt not try to be all things to all people.Är du den som känner att världens ansvar ligger på dina axlar, att du är den ende som kan få andra att må bättre? Guess what? Du är inte oersättlig. Och du har vara ansvar för dig själv.

2. Though shalt not be perfect or even try. - Är du den som måste städa lägenheten kliniskt ren före du tar in gäster, på jobbet måste du prestera på topp, baka bullar till fredagsbaket, som sen blir muffins, som sen blir cup cakes med godis i mitten, som sen blir lyxiga tårtor tills du inte kommer på hur du ska överträffa? Guess what, ingen kommer tacka dig för din kliniskt rena lya, dina perfekta resultat, dina tårtor. Ingen bryr om det är skit i hörnet, eller om du tar med dig köpfika eller flexar ut tidigt då och då. It's all for nothing.

4. Thou shalt not spread thyself too thin. - Hur mycket du än tror att du kommer orka jobba 10 timmar om dagen, gå på yoga, fika med kompisen, gå med i den föreningen, gå på den teatern, så har dygnet bara 24 timmar och får du inte nog med sömn och tid för återhämtning så kommer du må dåligt efter ett tag. This is not a joke. Jag har sett utbrändhet när det gått riktigt illa. Man kan bli oåterkalleligt psykiskt sjuk.

5. Thou shalt learn to say no. - Nej. Nope. Nix. Not in my lifetime. Säg det. Öva dig. Jag kan inte följa med på partyt, jag är trött. (Det är okej att vara trött.) Jag vill inte skjutsa dig till Ikea. Nej jag vill inte laga dina jeans, gå till en skräddare. Stå upp för dig själv. Din tid är viktig. Du är viktig. Also, ingen annan kommer säga nej åt dig, och gör du inte det själv så gör du dig en otjänst.

6. Thou shalt schedule time for thyself and thy supportive network. - Sök upp vänner som får dig att må bra, som ger dig energi. Slopa dem som får dig att må dåligt. Alla kan inte vara vänner.

7. Thou shalt switch off and do nothing regularly. - Här måste du omvärdera dina egna krav på dig själv som en aktiv och hurtig individ. Alla måste vi få det tyst och lugnt ibland. Tänk inte på vad alla andra gör. Jämför inte! Stäng ute omvärlden, fokusera på dig själv. Detta är väldigt effektfullt. Jag går till exempel på promenader, och där blir jag tillräckligt distanserad från omvärlden till att inse viktiga saker. Som att jag måste skaffa linser, och att jag är rätt så okej ändå.

8. Thou shalt be boring, inelegant, untidy and unattractive at times.- För det finns perioder då man inte mäktar med att göra vissa saker, och det är okej. Man behöver inte vara rolig hela tiden. Vem är det egentligen? Och vem är snygg och har rent hela tiden? Och tycker du om dem mer pga det? Nej! Livet blir dessutom roligare när man släpper alla dessa prestationskrav på sig själv. Och vågar leva.

9. Thou shalt not feel guilty. - Åter igen, släpp kraven. Släpp dina måsten. Det hänger inte på dig. Du gör inget fel om du fokuserar mer på dig själv. Och du är okej som du är.

10. Thou shalt not be thine own worst enemy. - Bestraffa inte dig själv för något du tror du gjort fel. Lyssna inte på den där inre rösten som kommer fram när du är trött, ängslig, nedstämd. Den där elaka jäkeln som säger att du är meningslös. För det är du inte. Glöm alla gamla förolämpningar. Spara alla positiva omdömen. Egoboosta dig själv (tack boblmaf för världens bästa pepp-armé!)


Livet är kort och sommaren med. Dåliga böcker kan lämnas olästa, tråkiga filmer osedda, ditt quilt-täcke-projekt eller ditt mästerverk - inget är värt att få färdigt till varje pris. Lev i nuet, annars missar du saker.

Och nu gäller det bara att fortsätta försöka komma ihåg dessa lärdomar. Vi påminner varandra, okej? 

2 comments:

mind the book said...

Tack! Helt underbart skrivet - och mkt viktiga insikter!

Ska läsa allt en gång till och försjunka i det.

Fia said...

Mind the book, med åren kommer visheten ;)