Sunday 25 August 2013

Kristina Hård - Alba

För ett långt tag sen läste jag boken "Alba" av Kristina Hård. Jag har arbetat på en recension ett tag, men eftersom jag varken är utbildad inom litteraturvetenskap eller analytiskt lagd så känner jag att min recension av detta fina verk knappast kan göra det rättvisa. Jag går på min känsla av boken, och försöker beskriva så bra jag kan. (Med reservation för att det var ett tag sedan jag läste den!)

Hård skriver om en dyster framtid där människan tar sig ut i universum på jakt efter nya platser att bo på. Den unga kvinnan Alba följer med på den första expeditionen av en planet, som en del i ett forskningsteam. Hon tillsammans med ett tiotal andra upptäcker efter ett tag att planeten redan är bebodd, och att invånarna inte är så olika dem själva. Efter ett tag står det också klart för Alba att deras forskningsexpedition är mer än bara en kartläggning av planeten, utan förstadiet av en kolonisering.

Inte nog med att "Alba" är Kristina Hårds debutroman, det väldigt bra debutroman. Och varför då?

Historien om kolonisering av nya planeter är inte nydanande, men Kristina Hård målar upp en vacker värld med fantasifulla element som får en att känna sig som om man verkligen är på en helt främmande planet. Och karaktärerna, goda eller onda, har ett djup och en ickestereotyp personlighet. T ex Alba. Förväntningarna är att en kvinnlig karaktär antingen är väldigt empatisk och känslosam eller Stark. Alba är inget av det, på ett sätt är hon distanserad och lugn, och visst är hon modig men hon är inte Stark. Och man måste våga ha karaktärer som inte är hjältar i varje läge.

Som SF är det en utmärkt bok, och jag vill även lyfta fram att Kristina Hård kommer ut med en ny bok snart, en fantasybok som skall handla om troll. Jag kommer springa och köpa omedelbart!

Alba utgavs 2009 på förlaget Kabusa. Den får fyra av fem stjärnor.

2 comments:

Pål Eggert said...

"Förväntningarna är att en kvinnlig karaktär antingen är väldigt empatisk och känslosam eller Stark." Ha ha, eller hur? Antingen följs mallen för stereoptyp kvinna eller så... följs mallen för stereotypt normbrott.

Fia said...

Exakt Pål! Det känns som om det börjar bli lite bättre men att amerikanska författare är lite sämre än europeiska på att inse behovet av djup i kvinnliga karaktärer. Grov generalisering, of course, men men.. :)