Saturday 30 April 2011

Pocket och Prassel 5.0

Here we go again, my friends! Det är den där speciella tiden på året igen... Mina damer och herrar, det är dags för Pocket och prassel 5.0!!! :)

Detta innebär att det är dags för mig att knåpa ihop ett paket (avsändare okänd förstås) och skicka det till en fellow bokbloggare. Det viktiga är att plocka ihop just rätt saker till personen i fråga, utifrån det jag kan utläsa från personens bokblogg om diverse intressen och önskningar (det underlättar om de svarar på frågeformuläret). En bok, något ätbart för sammanlagt 300 gram, samt en trevlig överraskning skall skickas i en M-påse till den lyckliga mottagaren. Samtidigt kommer jag själv att få ett likadant paket från en special secret someone, anpassat efter mina every wishes and desires. Eller så hoppas jag det blir i alla fall! ;) 

Bäst för mig att underlätta för min boktomte! :)

* Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Just nu så har jag börjat läsa en hel del romantiskt dravel. Det går i perioder, men när jag tröttnar på att bara läsa om romantiskt dravel så varvar jag det med historiska romaner (med romantiskt dravel), science fiction (med romantiskt dravel) och fantasy (med romantiskt dravel). Någon enstaka deckare har det blivit någon gång, men det är inte riktigt min cup of tea. En snabb blick i min bokhylla visar mycket böcker av författare så som Marian Keyes, Lisa Jewell, Nicholas Sparks, Nicholas Evans, Jane Austen, Tamara McKinley, Neil Gaiman, David Eddings, Robert Jordan, George R R Martin, Katharine Kerr, Anita Shreve...

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Jasper Fforde (äger den första boken i serien om Thursday Next), Jim Butchers serie Dresden Files, Charles Dickens, Oscar Wilde, Jane Austen (äger bara Northanger Abbey och Emma), Brontësystrarna, H.G. Wells (äger bara The Invisible Man), Ernest Hemingway, Thomas Hardy...

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Aldrig mer Siri Hustvedt, aldrig mer svensk dussindeckare (får rysningar jag bara tittar på dem), aldrig mer Johanna Nilsson (avskydde SOS till mänskligheten). Aldrig mer misär, våldtäkt, misshandel, yuck!

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Tänkte samla på alla de stora... Men egentligen så vill jag bara ha i bokhyllan sånt som jag är intresserad av att läsa just nu, och klassiker kanske det dröjer 10 år innan jag arbetar upp intresset att läsa, och det är lång tid för dem att samla damm.

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Yes! Har samlat allt jag läst under 2008, 2009, 2010 och 2011 (so far). Har också ett bibliotek på vad jag äger, men behöver uppdatera det (ska fösöka få det gjort nu i helgen). Bloggen är ju snart 3 år så det finns en hel del värdelöst vetande i detta lilla tingest.

* Annat litterärt, värt att veta..?
Jag är något av en anglofil. Jag läser väldigt gärna om de brittiska öarna, varesig det är England, Skottland, Irland eller Wales eller Australien på den tiden den var en del av det brittiska imperiet (och efter). Jag läser oftast på engelska eftersom jag tycker det är värdefullt att läsa dessa böcker på originalspråket (om det är engelska förstås). Många saker blir inte lika bra i översättningen. Jag älskar också det engelska språket!


* Vad äter du för godis?
Försöker att vara nyttig nu för tiden, så jag äter inte så mycket godis. Kan unna mig smörpopcorn, körsbärstomater, morötter... har ätit litet påskgodis nu i påsk men det är för sött för mig (bläsch). Kan tänka mig att det vore bra med något som räckte ett tag, inte innehöll för mkt socker. Kanske någon mörk choklad med mint? eller pistagenötter (ooh, det var länge sen!). Annars så gillar jag läkerol, salmiak eller bonbons, det är uppfriskande och får en att sluta tänka på godis.

* Naturgodis - ätbart eller inte..?
Det är nog inte min cup of tea.

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Kaffe och te-drickare av stora mått. När det gäller te gillar jag fruktiga och söta teer, gärna med jordgubb.


* Hobby?
Ser mycket på tv-serier (Några favoriter är Big Bang Theory, How I Met Your Mother, NCIS, Merlin, Downton Abbey, Game of Thrones, etc) och filmer. Gosar med katterna, spelar alfapet, rider, promenerar, försöker att leva sunt och njuta av tillvaron.

* Favoritfilm? 
En stor favorit är Jane Austens Emma. Har dock bara versionen med Gwyneth Paltrow, skulle gärna ta emot versionen med Kate Beckinsale. Har en förkärlek för kostymdramor, äger Mansfields Park, Övertalning, Young Victoria, Under the Greenwood tree, The tennant of Wildfell hall, Borta med Vinden, Cranford, Främlingen från havet. Det var ett tag då jag ständigt hyrde de där BBC-klassikerna, men tydligen så har det kommit en hel del nya utgåvor och samlingsboxar nu som jag missat.

* Favoritmusik?
Lyssnar litet på irländsk musik, visor, rock, världsmusik, pop..

* Stjärntecken? Favoritfärg?
Är tvilling, favoritfärg är vit.

* Samlar du på något?
Det är väl isåfall kostymdramer.. ;)

Hoppas min hemliga bokvän kan få bukt på min smak, märker ju själv att den är litet spretig och underlig!

9 comments:

Anonymous said...

Hej!
Jag och Maken ska resa till Irland för första gången i sommar (och fira min födelsedag som är jämn!). Har du något bra tips på en roman om Irland. Jag har läst Ängeln på sjunde trappsteget. Har du något lättsamt som ger en smak av den gröna ön?
Din bokvän

Fia said...

Oj vad härligt! Där har jag inte varit ännu (däremot har jag varit i Skottland). Fick litet hjärnstillestånd just nu när jag skulle komma på bra författare, kommer bara på Maeve Binchy som skriver varmt och romantiskt om Irland, så även Marian Keyes (även om hennes är mer storstadscentrerade). Men det har du säkert redan koll på... Jag tenderar att sluka en hel del harlequin historiska pocket och de utspelar sig 90 % av gångerna i Irland, men dem är nog inget jag rekommenderar.. ;)

Anonymous said...

Vad bra, tack för tipset! Känner till och har läst lite av både Maeve och Marian, varma "feel-good"böcker. Har varit i Skottland, tio soliga sommardagar. Makens släkt kommer därifrån.

Hann fånga din boll! ;=)

Bokvännen

Fia said...

Fånga min boll...? =)

Hemliga bokvännen said...

Hemliga bokvännen här igen! Det här ska bli kul men svårt. Ska kolla dina listor på lästa böcker å sen inhandla. Postar paket till dig om några dagar, allra senast fredag.

Fia said...

Vad trevligt!! Jag ser fram emot mitt paket :)

Anonymous said...

Ville bara berätta att vi åker till Pyrenéerna nu på tisdag och är borta en vecka, så jag kan inte bekräfta något bokpaket i min blogg förrän efteråt. Så att du inte undrar.

Ha det så gott!

Fia said...

Hej hej, har fått ett avi som jag gissar är bokpaketet. Har inte hunnit hämta ut det. Är väldigt nyfiken! =)

Hemliga bokvännen said...

Hejhej, spännande att höra vad du tycker så småningom! Hoppas semestern var fin!