Friday 15 October 2010

Jag är en sån som bara vill ligga med dig

Jag kom över Jag är en sån som bara vill ligga med dig av Fredrik Lindström på bokmässan i Göteborg, intet ont anandes om vad som väntade (tyckte bara det var en kul titel och så var den gratis). Men så öppnade jag den och insåg att jag fått med mig hem ett gäng dikter och reflektioner *gasp* om livet. Jag började så smått att glutta i den och insåg efter ett tag att den där Fredrik, han är inte dum han. Inte. Dum. Alls.

Boken är en riktig guldklimp! Jag vill nästan påstå att den har en dikt för varje tillfälle och för varje person, men kanske inte riktigt. Den handlar om kvinnor och män, kärlek, vardag, moderna människor, barndom och regniga dagar. I sin karaktär är den lågmäld, pricksäker, härligt nostalgisk och mysig. Den smyger sig liksom på med sina kloka ord då man är oförberedd, och helt plötsligt inser man att "men! det där handlar ju om mig!". Se bara:

"Ett nytt liv"

Varje höst
vill man egentligen
flytta till ett nytt område
där ingenting
ännu är bestämt,
möblera och köpa nytt
få nya grannar,
nya kompisar,
sakta vänja sig vid lukten
i de halvtomma rummen
utanför på gatan,
en annan värld,
en helt ny ordning.

Börja från början
i garderoberna.

Nya vanor,
nya ljud,
nya mellanmål,
ett nytt liv.

Nu ska allt bli bra.
Den här gången ska inget gå fel,
den här gången ska
allt bli bra.

En annan bra dikt är förstås Jag är en sån som bara vill ligga med dig. Det är en vacker kärleksdikt som får mig att dåna och smälta samtidigt. Men jag vill egentligen inte lyfta upp några speciella dikter för Fredrik fortsätter att leverera starka och tänkvärda ord rakt igenom hela boken. Därför får den fem av fem möjliga poäng. Jag rekommenderar denna bok till alla, läs den, älska den! Och om du har läst den, skriv gärna tillbaka och berätta vilken dikt som är din favorit!

8 comments:

Anonymous said...

Vilken oväntad recension på DIN blogg ;-). Blir riktigt nyfiken på den!

Cinnamon said...

Jah har oxå läst den och gillade den mycket. Men jag kommer inte ihåg namnet på någon specifik favorit.

Fia said...

Fullbokhylla: Jag är ju en diktare myself, men det kommer inte fram till ytan så ofta. :)

Cinnamon: Kul att se att den har nått fler än mig! :)

Bokomaten said...

Wow, vilken snygg, mysig höstig look på bloggen!

Bokomaten said...

och dikten var faktiskto ckså väldigt fin, jag måste helt ha missat. Jag visste faktiskt inte att Fredrik Lindström gett ut dikter också.

Fia said...

Bokomaten: Tack! Är nöjd själv även om bilden i headern är litet väl stor. Har inget bra bildprogram för att komprimera den...

Och jo, han har tydligen många talanger denna Fredrik. :)

a-lo said...

Säger som full bokhylla: det här var typ oväntat :) Poesi är vanligen inte är min kopp te, men jag gillar verkligen Lindström så kanske får ge den en chans. Är iofs mer sugen på hans senaste bok: Evolutionen och jag kommer inte överens.

Förresten, pröva att lägga in den här feeden i din blogglista så kommer mina senaste inlägg att komma upp:
http://blog.thebookpond.se/feeds/posts/default

Fia said...

A-lo: Tack för hjälpen med feeden, det är fixat nu. Och jag ska nog ta och kika på litet fler verk av Lindström, som sagt, han är inte dum alls!