Monday 13 April 2009

China Mieville - Un Lun Dun

Det är något som inte står rätt till i London. I flera dagar har tecknen hopat sig, någonting kallar på Zanna Moon. Hon får ett mystiskt brev med av en brevbärare som kallar henne "The Schwazzy". I brevet står det "We look forward to meeting you, when the wheel turns." Zanna och hennes vän Deeba följer ledtrådarna och de leder dem till en hemlig ingång till Un Lun Dun, a.k.a. "O-London". I O-London har det under många århundranden stått skriven i profetiorna att Zanna, the schwazzy, dvs den valda, skulle komma och rädda dem från den stora ondskan.

Zanna och Deeba finner sig snart inblandade i ett stort äventyr. De får lära sig att telefoner styrs av bin, men att det är mycket svårt att dressera dem att ringa till någon. De får även lära sig att allt skräp som legat nog länge på gatorna i London finner sin väg till den andra sidan, till Un Lun Dun, där det får leva i frihet. På liknande sätt tar andra trasiga eller icke-önskvärda saker sig också över till andra sidan. Bussar, paraplyer, hus och andra saker blir levande material, ord kan ta levande form och fiskar och fåglar kan styra över människor.

Detta var den första boken jag läste av China Mieville och jag har fullkomligt förälskat mig i hans författarstil. Han har trots allt skapat den ofrivillige, ovalda hjältinnan Deeba som helt omkullkastar ens förväntningar på hur en historia bör berättas. Det talas ibland om det 'standardiserade Fantasyformulär 1A' som jag tror Tolkien införde och Eddings förfinade, där det utifrån profetior och magiska regler finns givna ramar för berättelsen. Well, screw that, tycker Mieville, och ifrågasätter saker som vi läsare bara hade tagit för givet. Det kan vara rätt så vanskligt, för man vill kanske inte ifrågasätta vissa historier, men i detta fallet är det fullkomligt lysande, ett slags 'Up yours!' till sticking by the book. Åh vad jag hoppas det kommer en film på detta! OCH en tvåa!

Denna bok får fem Smoglodytes av fem möjliga.

No comments: