Saturday 18 April 2009

Recensions-ex

Jag blev kontaktad för ett litet tag sedan av en som arbetar med olika bokförlag och författare som undrade om jag ville få böcker att recensera. Det ville jag ju självklart, så jag tackade ja, och igår kom den första boken ned i brevlådan.

Boken som jag ska läsa heter Darling Jim och är skriven av Christian Mørk.

Följande citat av Katinka Bruhn från Weekend Avisen Berlingske står att läsa i infobladet: "Darling Jim är till bredden fylld av lidelser och starka känslor och renaste ondska - ett äventyr för vuxna som inte glömt magin i de fyra små orden 'Det var en gång...'".

Låter inte helt fel, eller hur?

I boken kom också ett litet infoblad om författaren där det står: "Christian Mørk har med Darling Jim gjort omedelbar succé. Romanen är såld till 16 länder, däribland USA och Tyskland. Christian är son till kända danska skådespelarparet Susse Wold och Erik Mørk. Han flyttade till USA som 22-åring, arbetar som filmkritiker på The New York Times och bor nu i Brooklyn. Han har tidigare verkat som producent i Hollywood och varit redaktör för filmtidsskriften Variety."

Vilket trevligt liv det verkar som han har, jag blir alldeles avis. Och bilden på honom var inte helt dålig den med... ;) Jag ser verkligen fram emot att läsa boken och tackar den snälla tjejen som skickat den till mig.

16 comments:

Mårten said...

Fick också denna förfrågan. Undrar hur många fler som fått det? Många gissar jag.

Hermia Says said...

Jag fick också frågan, och igår boken - Darling Jim. Har inte bestämt mig än för hur stor del jag vill vara i marknadsföringen, för lite så känns det. Fast det beror förstås på vad man tycker om böckerna...

Lyrans Noblesser said...

Jag har också fått en förfrågan från en kvinna med initialer G.R. Är det samma som kontaktat er? Och är det samma bok som skickas till alla?

Mårten said...

Lyran: det stämmer. Jag tänker inte läsa och skriva om böcker jag inte tycker är intressanta. Har tackat ja, på prov, men bett henne vara selektiv. Har tex tackat nej till denna bok. Får jag bara böcker jag inte vill läsa tänker jag be att hon slutar skicka dem. Spar på träden.

Kajsa said...

Vilket bokförlag handlar det om? (Har ej blivit tillfrågad, buhu!)

Hermia Says said...

Samma för mig som för Bokmania, att inga krav gäller. Annars hade det inte varit intressant. Vill inte blir "styrd" i min läsning. G R var initialerna.. Kan vi vänta oss att samma böcker dyker upp överallt i ännu större utsträckning nu...? Som sagt, det känns lite kluvet det här

Boktradition said...

Låter som en bok jag hade velat läsa, undra vem jag behöver flirta in mig hos för att också få ett erbjudande :) Bra böcker utan krav på motpresentation låter nästan för bra

Mårten said...

Kajsa> det är inget förlag, det är en kommunikationsbyrå som reppar flera förlag om jag förstod det rätt. Tycker du ska avvakta innan du "buhu:ar" :)

Hermia> Kanske. Det beror väl på hur mycket de skickar? Men Jag tror faktiskt inte att likriktningen kommer att öka nämnvärt, med tanke på att likritningen redan är hög..

Fia said...

Jo det är mycket riktigt G.R. Vill inte skriva ut hela namnet här men hon presenterade sig och sa att hon tyckte om min blogg, vilket givetvis smickrade mig även om jag antog att det är något som de flesta andra fått eftersom min blogg på intet sätt är någon höjdarbokblogg (har ju inte utbildning inom litteraturvetenskap som vissa andra...).

Bland det första hon skrev var att hon alltid skickar ut böcker utan krav på motprestation. Hennes uppdrag är att se till att ordet om en ny bok sprids och ett sätt att göra det är att se till att läsande människor, tex bokbloggare får böcker.

Om det helt plötsligt blir massor med bloggar som skriver om samma böcker... well, vad gör det? Om man tycker det är tjatigt och att alla bloggar skriver om samma böcker kanske man kan hänvisa till tidigare recensioner och sedan bara skriva kort "det här tyckte jag".

Jag tyckte Darling Jim verkade vara som perfekt för just min smak, trodde det gjordes något slags urval baserat på vilken genré man håller sig inom, men nu förstår jag att det inte är så när alla fått samma bok. Jag hoppas bara att hon inte skickar mig någon deckare...

Boktokig Eva Boström said...

Vad kul! Tyvärrhar jag inte blivit kontaktad denna gång. Fast i och för sig har jag böcker att läsa så det räcker och blir över. ;)

Ingrid said...

Jag har också fått den här boken att recensera. Jag skriver gärna vad tycker- förutsatt att det är en bok som jag har lust att läsa. I det här fallet funkar det men jag känner precis som Hermia- min integritet vill jag ha kvar.

Fia said...

Ingrid: Jag förstår inte vad du menar med att du vill ha kvar din integritet? Förlorar man dem om man recenserar böcker? Förklara gärna litet bättre... För jag tycker inte jag gör avkall på min egen integritet för att jag tar emot en bok.

Lyrans Noblesser said...

Via Martin Ackerfors fick jag info om en bok som marknadsförts kraftigt via bloggare för några år sedan. Det var rätt intressant.

Martin skrev om det i kommentar hos mig och sedan googlade jag lite.

http://lyrannobel.blogspot.com/2009/02/recensionsbocker.html

Sin integritet blir man inte av med så länge man ärligt begrundar varför man gör saker.

Ingrid said...

Lyran uttryckte här ovan precis vad jag ville ha sagt angående integritet.

Fia said...

Lyran: jag läste ditt inlägg och det är väl exakt samma som jag själv tänkt. Jag vill självklart recensera de böcker jag tycker om, och tänker inte heller läsa böcker jag inte känner för att läsa. Samtidigt känner jag ett ansvar att skriva om boken på ett bra sätt. Dock så tror jag inte de förväntar sig några topprecensioner, de vet ju vilken nivå jag ligger på (inte världens mest kunnige inom literatur) och de har ju accepterat min nivå av recensioner genom att kontakta mig...

Ingrid: Då förstår jag hur du menar.

Gilda (GR) said...

Nu såg jag denna konversation som jag tycker är mycker intressant. Mitt arbete handlar i mycket högre grad om information än påverkan och min uppfattning är att man aldrig kan påverka någon att gilla en produkt. Däremot kan man de till att de vet att den finns. Den dagen ni bloggare tummar på er integritet är ni inte intressanta längre, det är er åsikt som är intressant. Om och när jag skickar böcker förväntar jag mig ALDRIG någon motprestation, det är jag alltid väldigt tydlig med. Och ni som vill ha böcker i framtiden kan alltid mejla mig: info(at)gildaromero.se