Sunday 16 November 2008

Nora Roberts - Solens diamanter, Pärlor från månen & Havets safirer

Legenden talar om den lilla byn Ardmore på Irlands sydkust, där det sägs finnas en stuga som är byggd mitt på älvornas kulle. Under kullen ligger älvornas palats där Carrick, älvornas furste, bor. Carrick som då och då lämnar palatset och vandrar bland de dödliga mötte en gång för flera hundra år sedan den unga mön Gwen Fitzgerald som bodde i stugan. De blev förälskade, men deras kärlek sågs inte med blida ögon av Gwens far, som istället lovade bort henne med en annan man. Carrick erbjöd Gwen solens diamanter, pärlor från månen och safirer från havet för att hon skulle bli hans, men var för stolt för att säga att han älskade henne. Gwen som bara ville ha hans kärlek bestämde sig därför för att gifta sig med mannen. Efteråt så insåg hon att hon gjort ett misstag, men hon levde med beslutet och tog hand om sin man och sina barn. Carrick uttalade i vredesmod en förtrollning som sade att inte förrän tre gånger tre hjärtan möttes och förenades i kärlek så skulle förtrollningen brytas och han och Gwen skulle få vara tillsammans.

Flera hundra år senare kommer Jude Frances Murray till sina förfäders by i Ardmore. Med ett kraschat äktenskap och ett tråkigt jobb som psykologilärare bakom sig är hon numera ett nervöst vrak, och i stort behov av miljöombyte. Hon bosätter sig i stugan på kullen och på kvällen då hon anländer ser hon spöket av Gwen Fitzgerald vandra i stugan, och hennes nyfikenhet väcks. Hon lär känna Aidan, Shawn och Darcy Gallagher som tillsammans driver Gallaghers pub. Aidan berättar legenden om stugan på älvornas kulle för henne och hon dras in i mystikens Irland. Genom Aidian lär hon sig mer om sina förfäders land, samtidigt som hon även lär sig mer om sig själv och vad hon vill ha utav livet. Precis då hon börjar återhämta sig själv och lära sig uppskatta det enkla i livet får hon besök av en mystisk man i ålderdomliga kläder som trollar fram ädelstenar i överflöd och frågar henne: "Skulle ni ta emot dem om de erbjöds er av den man som vet att han har fått ert hjärta, eller skulle ni hellre vilja ha orden..?" Förstummad inser, mot allt sunt förnuft, att hon fått besök av Carrick själv. Hon börjar förstå att legenden är sann och att hon själv har någon roll att spela för att förtrollningen skall brytas... Men frågan är: Är hon villig att erbjuda någon sitt hjärta igen?


Så börjar solens diamanter, som sedan fortsätter med sammanlänkade historier med andra huvudkaraktärer. Och jag måste säga att historierna är rätt så mysiga. Det är mycket irländsk atmosfär, sånger och pubmys, för att inte tala om färgstarka karaktärer och stora känslor. Romantiken är tyvärr rätt förutsägbar, men mycket bättre planerad än i Nyckel-triologin. Allt som allt får serien en stark trea, och en stark trea även på romantikskalan. Jag kan definitivt rekommendera den till alla som gillar irländsk atmosfär, tantsnusk och romantik. Enjoy!

No comments: