Sunday 3 May 2015

Emma Approved

Efter den stora succén med Lizzie Bennet Diaries gick företaget Pemberley Digital vidare med en adaption av klassikern "Emma". Först, en liten *spoiler alert*, har ni inte sett filmerna eller läst boken bör ni göra det först. 

Emma handlar om en rik och bortskämd överklassdam som är övertygad om att hon vet vad som är bäst för sig själv och alla andra, men egentligen inte har så god insikt som hon tror. Alla runt om henne är charmerade av hennes rappa tunga och godhjärtade natur, förutom mr Knightley, en vän till familjen som sett henne växa upp och känner henne ut och in. Knightley ser saker för vad de är och försöker ge välmenad kritik till Emma då hennes bristande självinsikt är på väg att skada andra.

Hur för man över denna historia till nutid? Jo, genom att göra en webbserie om en livsstils- och relationskonsult och hennes företagspartner så klart! 


Emma är uppvuxen med pengar och van vid att alltid få sin vilja fram. Manipulativ, även om hon menar väl. Alex är en snäll och omtänksam kille med båda fötterna på jorden. Deras familjer har varit tajta i många år, deras syskon John och Isabella är till och med gifta med varandra och har barn. Tillsammans driver Emma och Alex företaget Emma Approved, ett livsstils- och eventföretag där Emma är livssstilskonsult och Alex Knightley sköter ekonomin ("book keeping a.k.a. boring stuff", som Emma säger). 


När Emma (som är självsäker på gränsen till övermodig efter 19/19 framgångsrika matchningar) beslutar sig för att dokumentera sin fortsatta framgång går Alex motvilligt med på att Emma installerar webbkameror och dokumenterar deras verksamhet. Men när Emma tror att den 20:e matchningen ska gå smidigt i mål visar det sig att bruden, Emmas bästa vän Annie Taylor, börjar få kalla fötter. Annie ska gifta sig med Ryan Weston, men något gör att hon tvekar, och Emma bestämmer sig för att "hjälpa" sin väninna inse att hon bör gifta sig med Weston. Emmas metoder innebär ofta "kreativa lösningar" och Alex bromsar henne då han känner att hennes idéer är skadliga för andra eller för firman, och utgör på så sätt även seriens voice of reason. 

Alex Knightley ordnar också en assistent till Emma, en tafatt nyexad tjej vid namn Harriet Smith, som länge följt Emmas livsstilsblogg och ser upp till henne. Emma är övertygad om att hon kan hjälpa alla till ett bättre liv, och när hon träffar Harriet beslutar hon sig för att även förbättra Harriet Smiths liv. *domedagsljud*


Och ni vet vad som händer sen, eller hur?

Ett mer perfekt upplägg för en modern Emma har jag svårt att se. Bokens Emma och Knightley tillhör överklassen, och översatt till modernt sammanhang utgörs deras makt och inflytande över andra av att de har ett framgångsrikt företag med olika klienter som de hjälper, och förstås Harriet som assistent.

Medan Lizzie Bennets Diaries ibland känns krystad med sina "accomplished women" och sociala klasser, så har man i Emma Approved antagit en mer modern syn på fulländning. Karaktärerna drivs av att de vill ha bra karriärer, goda kontakter, man pratar mer om självförtroende och att förverkliga sig själv, och medan Emma i boken är svartsjuk på Jane Fairfax för att hon sjunger och skriver så bra, så är seriens Emma avundsjuk för att hon inte är lika socialt medveten och engagerad i miljö- och människorättsfrågor som Jane. Och Maddy Bates späder omedvetet på denna avund genom att berätta om hennes och Janes mailkorrespondens.

De har alla yrken som passar dem superbra, och intressen som för deras excentriska sidor till ljuset på ett naturligt sätt. Ms Bates är fortfarande en babblig, glad kvinna som bor med sin döva mamma, men i Emma Approved driver hon en liten firma, gör fruktkonserver och mailar med sin brorsdotter som bor i Oxford.

Andra karaktärer som fått en make over är Anne Taylor som går från guvernör till bästis och Elton som går från präst till politiker. Vilket passar rätt så bra, med tanke på att politikerna tagit över prästernas roll att diktera hur vi borde leva våra liv.

Många gillade inte Emma Approved lika mycket som Lizzie Bennets Diaries, och tyckte karaktären Emma var genuint osympatisk. Men då har man egentligen inte problem med serien, utan med premisserna för adaptionen.  Gillar man inte Emma så är det kanske svårt att uppskatta denna serie, då Emmas bristande självinsikt är själva grundstommen för serien.

I mina ögon är den fullkomligt lysande gjord. Jane Austen själv skrev att hon i Emma skulle skapa en karaktär som ingen annan än hon tyckte om, men jag älskar verkligen Emma  e f t e r s o m  hon är så full av fel.  Jag gillar också hennes självsäkerhet, och den vänskap och familjaritet som Emma och Alex har, vilket man ser gång på gång i serien.

Yeah, right.
 Oh, och sist av allt? Kemin mellan Emma och Alex är helt underbar, hela serien igenom. Deras gnabb är roligt, sött och skådespelarna lyckas med små ögonkast och leenden ge diskreta antydningar till att de kanske gillar varandra mer än de säger. När serien väl knyter ihop den tråden så blev åtminstone jag övertygad. De spelar verkligen bra.

*googely eyes*

(Jag tyckte de spelade så bra att jag blev mer och mer övertygad om att skådespelarna hade en thing för varandra på riktigt, and guess what? De blev tillsammans under inspelningen. Hur gulligt är inte det?!)

This relationship is Fia Approved.

3 comments:

Mrs E (ibland Grefvinnan) said...

Det kan hända att jag måste se den här i sommar...

Fire Restoration Minnetonka Mills said...

Hi great reading your blogg

Fire Restoration Minnetonka Mills said...

Nicce post thanks for sharing