Tuesday 24 June 2014

Tematisdag: Antihjältar

En av mina personliga favoriter bland antihjältar är Malcolm Reynolds från tv-serien Firefly. (No introduction needed, ey?

Just nu läser jag Chris Woodings bok "Retribution falls", en bok som påminner väldigt mycket om Firefly-serien, med dess kapten Darian Frey som har liknande drag med Mal. Boken börjar med att han blir tillfångatagen tillsammans med en av sina besättningsmän, Crake, och när Crakes liv hotas för att skurkarna vill komma åt startkoderna till Freys Skepp Ketty Jay verkar Frey vara oberörd. Crake överlever den dusten men är förbannad på Frey, och anförtror sig om händelsen till skeppets läkare Malvery. Malvery förklarar för Crake att deras besättning inte är en familj, varje man för sig själv, etc etc. De gör inte saker för att "it's the right thing to do" utan de gör det som tjänar dem bäst.

Det sätter tonen för boken; det finns inte plats för hjältar, de är ingen familj, det är var man för sig själv. Men jag har en känsla av att den värderingen kommer skakas i sina grundvalar inom kort. Frey har en potential att bli riktigt, riktigt cool Malcolm Reynolds-liknande hjälte. Får se vad jag tycker när jag läst ut boken!


Nästa tematisdag är det sista för denna omgång och då handlar det om könsroller i steampunk. Gissa om jag har lite att säga om detta. ;)

4 comments:

Elina said...

Kan inte komma på en enda just nu... kommer nog inte heller kunna bidra nästa vecka... ;p Jaja. På det igen tematisdagen kommer tillbaka i framtiden! (:

Elina said...

På det igen om*... (; (:

Fia said...

Nåja, det är helt okej att hoppa över ett par omgångar :)

Frida said...

Rincewind fran Discworld tycker jag ar en typisk antihjalte! :)