Tuesday 29 April 2014

Tematisdag: Manga och anime

Manga (serietidning/bok) och anime (animerad film/serie) är tecknade serier vars stil har sitt ursprung i Japan. Puritaner anser att endast manga som kommer från Japan faktiskt kan kallas manga, men jag personligen ger namnet mer till stilen än till ursprunget. Karakteristiska drag är stora ögon, liten näsa, spetsig haka och ofta stort hår, men allt detta varieras i all oändlighet.

De flesta som inte själva läser manga eller tittar på anime har en tendes att se det som något endast för barn. Så fort de hör ordet "tecknat" så blir det genast stoppat i samma fack som serietidningarna Bamse och Kalle Anka eller Luftens hjältar på TV. Vuxna kan ju inte tycka sånt är roligt?! Samtidigt så finns det vissa serier som vuxna läser (nästan lite i smyg) som till exempel Fantomen eller Modesty Blaise som visar att det visst går att berätta "vuxna historier" i serieformat (eller en av mina favoriter Asterix som jag tycker är rolig för alla åldrar). Inom manga och anime finns det något för alla oavsett ålder, kön, intressen etc.

Vad ska jag då ge för tips på vad man kan börja läsa och se? Det är så svårt att veta vad andra tycker är roligt eller intressant, men jag lovar att om inte mina tips faller dig på läppen så finns det garanterat annat inom manga eller anime som du skulle gilla. Vissa av er har kanske redan sett lite anime på TV utan att tänka på vad det var för något. Sailor Moon och Pokémon gick på TV när jag var liten och jag hade ingen aning om att de ursprungligen var från Japan. Jag ger lite förslag nedan på animes man kan titta på. De flesta finns även i mangaform om man föredrar det formatet.

Min allra första anime (som fick mig in på den här vägen) visade en kompis för mig när jag var runt 16-17 år och den är fortfarande en av mina favoriter. Samurai Champloo utspelar sig under Edo-perioden i Japan. Man följer en ung tjej vid namn Fuu som ger sig ut för att leta upp "samurajen som doftar som solrosor". Med sig på vägen får hon gangstern Mugen och samurajen Jin. Det är bra karaktärer, fint ritad, bra musik (hiphop och edo går otroligt nog bra ihop) och lagom poetisk.


Edward och Alphonse Elric är bröder som gett sig ut på en jakt på de vises sten. Denna hoppas de ska ge tillbaka Edwards ena ben och arm samt Alphonses kropp (hans själ blev förseglat i en gammaldags rustning) som de förlorade när ett alkemiexperiment gick fel. Fullmetal Alchemist är en serie som bara måste ses, en klassiker helt enkelt.


En ny anime som tagit Japan (och resten av animevärlden) med storm är Attack on Titan. I en värld där mänskligheten stängts in innanför gigantiska murar för att det utanför finns stora titaner som inte tvekar att döda dem finns det människor som utbildas för att slå tillbaka. Otroligt spännande, välritad och helt enkelt cool. Den är dock blodig och mörk, så inget för de vekjärtade.


ALLTING som kommer från Studio Ghibli. My neighbour Totoro är en av mina absoluta favoriter. Så söt, mysig och varm berättelse.


Det finns så otroligt mycket mer och den här listan kan göras oändlig. Jag hoppas att de som aldrig gett sig in i manga och animevärlden ger det en chans. Ni som redan dykt i får gärna berätta om er favoritserie i kommentarerna! Jag letar alltid nya. ;)Seriöst, se på Totoro. O.o

Nästa veckas tematisdag är en frågeställning: När blir det otäckt? (Finns det böcker som skrämmer dig, och i sådana fall varför? Dras du till sådana böcker eller undviker du dem?)

3 comments:

Västmanländskan said...

Älskar Totoro!

Bokomaten said...

jag är dålig på Manga men Totoro har jag sett om och om igen. Så mycket fellgood att det kniper i magen.:)

Farraw said...

Haha, härligt att höra att fler älskar Totoro! Ge gärna fler Ghiblifilmer en chans, kanske Howl's Moving Castle? :D