Thursday 1 November 2012

H.G. Wells - The Invisible Man (och övrig klassisk viktoriansk litteratur)


 "The Invisible man" skrevs av H.G. Wells, en författare som klarar sig utan närmare presentation. Novellen publicerades 1897 och klassas som science fiction. Den handlar om en man som genom ett vetenskapligt experiment lyckas göra sig själv osynlig och är oförmögen att vända processen. Wells leker med tanken på hur man moraliskt handskas med osynlighet och hur vetenskapen kan te sig ur samhällets synvinkel. Den är väldigt intressant och väl genomtänkt. Yakov I. Perelman fastslog 1913 att om det vore möjligt att göra sig själv osynlig så som Wells hade tänkt så skulle man också bli blind, eftersom ögat behöver absorbera ljus för att man ska kunna se. Wells var dock medveten om detta problem, vilket också kan noteras i novellen.

Jag behöver definitivt läsa fler böcker av Wells, främst "The Time Machine". Jag har ett eget uttryck för när jag *verkligen* vill läsa en bok, då behöver jag inte den utan jag HÖVER den. Så är det med Tidsmaskinen. (Ni kan räkna detta som början på min önskelista inför jul.)

Jag verkar dras till den mer klassiska viktorianska litteraturen just nu, men så är jag ju också en anglofil. På sistone har jag läst både Bram Stokers "Dracula", H.P. Lovecrafts "At the mountain of madness" och Arthur Machens "The great god Pan and the Inner light." (De tre sistnämnda kan anses vara skräcklitteraturens föregångare.) Andra böcker som jag suktar efter att läsa är Mary Shelleys "Frankenstein", Oscar Wildes "The Picture of Dorian Gray", Robert Louis Stevensons "The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde" och förstås den gotiska romanen "Jane Eyre" av Charlotte Brontë som, enligt mig, borde räknas som skräck.

5 comments:

Pål Eggert said...

Han var inte dum, gamle Wells. Jag har läst Tidsmaskinen och kan rekommendera den. Det var i och för sig hundra år sedan eller så, men avskräcks du inte av den lite ålderdomliga stilen i Osynliga mannen så bör väl den också funka. Morlockerna rular!

Fia said...

Jag tror jag dras till ålderdomlig stil faktiskt.. :) Ska köpa vid något antikvariat så jag får gammal version också :)

Unknown said...

Jag läser Frankenstein just nu!/ Cecilia R

Maria said...

Jag borde läsa mer Arthur Machen!

Fia said...

Cecilia R: Mycket intressant... hur är den? =)
Maria: Han kan tåla en läsning, japp :)