Thursday 29 October 2009

SF-bokcirkeln: Steven Erikson - Bauchelain and Korbal Broach

Gårdagens bokcirkelbok var den ovanstående, och består av tre noveller: "Blood Follows", "The Lees of Laughter's End" och sist men inte minst "The Healthy Dead". Det handlar om de två ondskefulla nekromantikerna Bauchelain och Korbal Broach, vilka kommer till staden Lamentable Moll för att finna litet... förströelse. De anställer den otursförfölja Emancipor Reese, a.k.a Mancy the Luckless som sin betjänt, och när de tre männen kombinerar sina styrkor så vet man aldrig riktigt vad som kan hända...

Blood Follows handlar om deras äventyr i Lamentable Moll, och The Lees of Laughter's End tar dem ut på ett havsäventyr utan dess like. At worlds end - släng dig i väggen! The Healthy Dead handlar om hur de kommer till staden Quaint och utövar litet.. skall vi säga good-will..?

Nå väl, hur ska man beskriva denna bok? Den är totalt meningslös men rolig. Skrattet är aldrig långt borta, men ibland blev jag litet äcklad, och till och med litet leds. Vi var väl alla i bokcirkeln eniga om att den kanske inte var den mest strukturerade boken vi läst, och en bokcirkeldeltagare meddelade oss att den egentligen inte var tänkt för publicering i första början, och när den väl kom ut först så var den i 300isch exemplar. Jag är inte förvånad, den är verkligen inte särskilt meningsfull. Steven Erikson är en känd författare som slagit igenom med sin The Malazan Book of the Fallen (som jag ännu inte läst även om jag äger den första boken i serien). Om vi ska lita på socialistsimon (vilket man förstås aldrig ska) så lever Erikson ut sina vilda lustar i Bauchelain and Korbal Broach medan han håller strukturen och förnuftet kvar i Malazan-serien. Och ibland är det väl trevligt att få skriva något för sig själv, bara för skrivandets skull, och om man ändå finner ett intresse bland fansen att ta del av det så är ju dessa tre noveller superbra.

Men gå inte in med förhoppningen om att detta skall vara en väl genomarbetad och utmanande bok...

Med detta sagt så menar jag dock inte att jag inte gillade den. Jag tycker om Erikson och hans humor och galna upptåg. Jag har nu skådat litet av hans idéer och säger: Ok, gimme more! Den får en trea totalt.

De andra bokcirklarna sade så här:

N: 3,5 "Ångrar inte att jag läste den, vill se mer!"
K: 3,5 "Litet för kort."
J: 4 "Skulle aldrig rekommendera den för några andra än nördar. Snabbläst."
S: 4 "Klockren 4, inget att snacka om."
CG: 2,5 "Gillar inte genrén."
O: 1 (har bara läst halva, vill ge den 0,5 men skalan går från 1-5)

Till nästa gång skall vi läsa Ian M Banks - Player of Games

No comments: