Saturday 24 October 2009

Elizabeth Gaskell - Cranford

Jag är med i klassiska kvinnor-utmaningen men har liksom lagt den på is, så när jag beslutade mig för att läsa Cranford så var det faktiskt mer för att den nyligen gått på SVT1 som miniserie*...


Cranford är en bok som handlar om en liten by i England i en svunnen tid (1800-tal) vars invånare till stor del är ogifta äldre kvinnor. Först och främst har vi Miss Jenkyns, den stränga och disciplinerade dottern till Cranfords f.d. rektor, och hennes yngre syster Miss Mattie, blid och osäker på sig själv. De är vänner med Miss Pole, Miss Forester och Mary Smith - berättarinnan, som i ödmjuk ton beskriver livet i den blygsamma staden.

Boken berör mig starkt med sina olika historier. Gaskell tar upp saker som för den tiden sågs som otroligt viktiga, och hon betonar också armodet och stillheten och hur kvinnorna på den tiden såg på sina liv och hur de uppskattade de få och små glädjeämnena med större entusiasm än man idag gör. Det är alltid intressant att se det ur ett gammaldags perspektiv, och även om deras liv i stort verkade ganska tråkigt så tror jag de var mer tillfreds med dem än många är idag. Det är inget kostymdrama och påminner mer om Dickens än om Jane Austen. En perfekt bok för regniga höstaftonar. Mitt betyg av den blir därför en stark trea! (Vill du läsa andras recensioner av den? Klicka här.)

* Cranford finns alltså även som en miniserie och även om jag inte hunnit se alla delarna så kan jag säga att den skiljer sig en del från boken. Den fångar dock upp andan som boken är skriven i, och jag kan starkt rekommendera den för alla som älskar historiska berättelser.

2 comments:

Martina said...

Att miniserien skiljer sig så mycket från boken är pga att den beseras på tre av Gaskells böcker, inte bara Cranford.

Fia said...

Intressant! Tack för informationen! =)