Wednesday 26 August 2009

SF-bokcirkeln: Alan Campbell - Scar Night

Till dagens möte hade SF-bokcirkeln beslutat sig för ovanstående titel, och vilket lyckoval detta var! Eller var det verkligen det? Beroende på vilken cirkeldeltagare man frågar så var åsikterna rätt så spridda, allt från min generösa femma som sedan blev en fyra och en halv, från en annans väl övervägda 2:a. Så vad är den omtvistade Scar Night då? Jo, tänk er Deepgate, en stad hängandes i kedjor över en mörk abyss. Tänk er Dill, 16-årig ängel, den siste ängeln i Callis, den store ängeln, ätt och Rachel, en s.k. "spine", dvs. yrkesmördare som sätts till att beskydda och lära honom om strid. Blanda in psykopatmördare, kemisk stridsföring, sniglar, en ung man som strävar efter att bli vuxen och vill träda in i sin döde fars fotspår, en något äldre ung kvinna som plågas av känslor som hon vill bli av med, en far som vill hämnas sin dotter... Sätt in allt detta i en fantasybok, eller snarare genrén steampunk, fantasy som utspelar sig i en värld av teknologi på ångteknikens nivå (om jag förstått detta rätt).

Då har ni Scar Night.

Detta var nog den bästa boken hittils i SF-cirkeln och det hamnar snabbt på min lista över "bästa böcker detta år" tillsammans med Fördjupade studier av katastroffysik av Marisha Pessl. Den hade en mörk, ödesmättad stämning, episka strider, romantik (eller åtminstone något som kan leda till romantik), STOR humor, den var välskriven och engagerande...

Andra åsikter om boken, som jag dock till viss del kan förstå, är att den hade stereotypa karaktärer, stundvis förutsägbar handling (inte så mycket, tyckte jag) och för de mer teknikintresserade föll den nog helt enkelt på det faktum att den inte förklarade tekniken bakom den hängande staden nog mycket. En del tyckte det var svårt att se staden framför sig. Jag kunde dock föreställa mig stridscenerna framför mig, och det är så sällan jag lever mig in i böcker på så sätt, så jag tror att det väger upp det ändå. Den fick en 4,5 av mig, tre 4, en 3, en 2. Sen så saknar vi förstås två bedömningar, men de får rapportera in senare om de önskar!

3 comments:

Arina said...

Det var roligt att hitta någon mer som tycker om den. Själv blev jag väldigt förtjust och längtar efter att läsa fortsättningen som står i hyllan och väntar.

Fia said...

Jag längtar också efter fortsättningen! =)

Socialistsimon said...

jag tyckte den var underbar, tvåan var också helt OK även om den var lite svårare berättarteckniskt. Jag väntar på att trean kommer på pocket vilket är ett betyg i sig, hade jag varit mer exalterad hade jag ju köpt den direkt.