Tuesday 29 March 2011

Tematrio - historiska romaner

Kör i gång med Lyrans Tematrio som denna gång berör ett ämne nära mitt hjärta. Historiska romaner är mina favoriter, på delad första plats med fantasy (därefter kommer science fiction). Jag föredrar att leva mig in i en svunnen tid, inte fokusera på nutidens socialrealism (bläää, är det jag har att säga om det...... moget, Fia..;).

Bland the top notch av lästa historiska romaner ligger dessa tre:

1. Black out av Connie Willis
I Oxford år 2060 finns en grupp historier som arbetar med att resa tillbaka i tiden och studera mänskligheten. Tre av dessa reser under samma period till London under andra världskriget, en av dem skall studera Londons befolkning under Blitzen, en av dem skall studera de frivilliga civila vardagshjältarna som räddade evakuerade soldater vid gränsen mellan Frankrike och England och den tredje skall studera hur det gick för de evakuerade barnen och hur deras liv på landet tedde sig. Någonting går dock snett, och när deras uppdrag är över och de försöker ta sig hem inser de att de fastnat i den tiden. Black out är den bästa boken jag läst 2010, den är en riktig bladvändare! Engagerande, spännande, intressant! Samtidigt har Connie Willis grävt fram massor av fascinerande historiska fakta om hur livet faktiskt har varit för den civila befolkningen i England under andra världskriget. Ska du läsa denna bok ska du nog köpa den andra och avslutande delen samtidigt (All Clear) så du är redo för att fortsätta läsa omgående. Det är ett hett tips!

2. Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross.
What if its true...? ..säger jag bara. Oerhört vacker historisk roman om en stark och intelligent kvinna som "inkräktar" på männens revir genom att klä ut sig till en man, och kommer inte bara undan med det utan blir så framstående att hon även väljs till påve (ingen spoiler, det säger ju titeln)... allt detta i en tid där kvinnans roll var sorgligt underkastad. Wow! (Finns också som film för dem som inte orkar läsa boken...)

3. Främlingen av Diana Gabaldon
Det episka mästerverket börjar här. Den engelska kvinnan Clair Randall från 1900-talet går igenom en magisk stenring som för henne tillbaka till 1700-talets Skottland där hon hamnar mitt i Skottlands blodiga krig mot England. Hon möter den skotske frihetskämpen James Frazer och blir förstås passionerat förälskad...   Diana Gabaldon berättar ingående om Skottlands mörka och mäktiga historia, Napoleonkrigen och om England under tidigt 1900-tal. Som den anglofil jag är kan jag inte slita mig.

5 comments:

Lyrans Noblesser said...

Påven Johanna läste jag för länge sedan, kul tanke :-)

Anonymous said...

Intressant! Är lite sugen på "Påven Johanna"!

mimmimarie said...

Roliga tips. Att resa bak i tiden är ju något som lockar såklart. Ska nog sätta den boken på min läslista.

Fia said...

Lyran: Visst är det! :)
Bokklok: Jag tror ett par gemensamma bekanta till oss har en hel del gott att säga om den också! ;)
Mimmimarie: Jo, tidsresenärer är tydligen ett av mina favoritämnen, uppenbarligen! Har du läst Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger? :)

Boktagen said...

Jag skrev också om Påven Johanna. Vilken bra smak vi har =)