Saturday 26 September 2009

SF-bokcirkeln: Ken MacLeod - Night Sessions

Denna bok läste vi inför veckans bokcirkel. Det är en sf-deckare som utspelar sig i Skottland i en "nära framtid". Världen har förändrats efter the Faith Wars, då man tröttnade på religiösa fanatiker och tappade förtroendet för de religösa utövarna. Numera är religion utmanövrerad från det politiska spelet och de som fortfarande utövar en religion gör det i det tysta. De tekniska framstegen har lett till en stabilisering av växthuseffekten och användandet av artificiell intelligens som servicerobotar, robotar med medvetande likt människor och människor med robotdelar. Internet finns nu tillgänglig i ögonlinser och med en snabb blinkning kan man finna nästan all information man önskar.

Handlingen inleds med att en präst från en katolsk församling sprängs av en brevbomb. Polisinspektören Ferguson och hans partner, roboten Skullcrusher a.k.a. Skulk, får ett svårt mord att lösa. För att ta reda på vem som kan ha haft ett motiv blir de tvungna att ta kontakt med prästens församling, människor som inte vill bli uthängda som kristna. Förtroendet mellan religiösa församlingar och staten har skadats svårt i och med den förföljelse som skedde under Faith Wars, samt att poliserna själva måste kämpa mot sina egna fördomar mot de troende.


Det är en intressant handling som har upp många viktiga aspekter, bland annat bibelns budskap, skapelsen enligt gud vs. enligt modern forskning, vilka som kan anses ha själar, vilka som anses ha rättigheter i samhället. Samtidigt som boken är väldigt filosofisk är den också skapt som en deckare, med en gåta att lösa vilket kulminerar i slutet i ett par intressanta sista-sidor.


Cirkelns åsikter om boken skilde sig ganska mycket, så här såg betygen ut:

Jag gav den en 3,5 av 5 möjliga. Det som drog ned betyger var den ganska händelselösa biten i mitten och att det var en deckare, men det som var positivt var att den ändå hade vissa bitar som var fullspäckade med action. Och så utspelade den sig i Edinburgh, Skottland, vilket var ett stort plus... och så gillade jag karaktären Skulk. Det var en välskriven bok som var enkel att hanka sig igenom (till skillnad från vissa andra sf-böcker....) och jag skulle kunna tänka mig att läsa fler böcker av samma författare.


O gav den en 3,5:a och jag är fortfarande inte riktigt införstådd i motivationen

N gav den en slät 2:a med motiveringen "deckargenrén föll inte i smaken, mitten var något händelselös, obskyr 'near future' irriterar".

F gav den 1,5 och tyckte den var meningslös.

J gav den 2,5 med motiveringen "ingen sense of urgency i slutet".

S gav den en generös 4 pga att han rekommenderar den för andra (se varför här).

K gav den 2,5 med motiveringen "gick å läsa, men skulle inte läsa om".


Nästa bok som cirkeln skall läsa blir den gamla klassikern Övärlden av Ursula LeGuin. Stay tuned!

2 comments:

Anonymous said...

Nu kan du börja spana i postlådan för nu är ditt bokpaket på väg! /Bokvännen

Fia said...

Tjoho!