Sunday 22 February 2009

Bokkedjan 5: Utanförskap

Då var jag framme vid nummer fem, nu är det bara hälften kvar innan jag är ikapp!


Här gick det fort! Den första som poppade upp i mitt huvud när det gäller utanförskap är Harry Potter. I Harry Potter och de vises sten av J.K Rowling får vi lära känna en föräldralös pojke som bor hos sin faster och hennes familj, sover i en skrubb under trappen och kallas "den där" av sin farbror. Det är inte lätt för Harry, och inte blir det något enklare när han hela tiden råkar ut för underliga händelser, händelser som för en del (i alla fall Rita Skeeter) ter sig som desperata rop efter uppmärksamhet.

Från en vis sten till Stenens väktare i David Eddings serie Sagan om Belgarion. I första boken börjar de jakten på denna sten, och Belgarion lämnar tryggheten på Faldors gård tillsammans med sin faster och Gammelvarg. Det liksom kniper i hjärtat på mig av nostalgi då jag tänker på det...
...vilket får mig att tänka på en annan serie som jag läst flera gånger om och om igen, nämligen CS Lewis böcker om Narnia. Jag brukar läsa den mysiga inledningen i Häxan och lejonet om och om igen, med garderoben full av pälsar som de smyger igenom tills de börjar få granris i ansiktet... och så plötsligt är de i en vit vintervärld med en underlig gatulampa mitt i skogen...


När de kliver in i Narnia slås de av alla underliga djur och någon som också kliver in i en annan värld är Richard Mayhew i Neil Gaimans Neverwhere. Han räddar flickan Door och för henne tillbaka till säkerhet i Londons undre värld, där det lever ett underligt råttfolk och människor med fjäderdräkt.

4 comments:

Hans Persson said...

Med reservationen att jag bara läst en av Narnia-böckerna (och inte gillat den) så har läst alla böckerna på den där kedjan. Det händer inte så ofta.

Fia said...

Well, det är ju ganska populära böcker så jag är inte förvånad.. =)

Anonymous said...

Hej hopp! Jag är ute på bloggturné för att hälsa på alla som liksom jag ska vara med på Pocket&Trix! Trevligt att råkas! :-)

Fia said...

Hej och välkommen hit!