Sunday 15 February 2009

Bokkedjan 2: Vinter

Fortsätter direkt med bokkedja nummer 2 som handlar om vinter.

Den första boken jag tänker på innehåller Nordpolen, isbjörnar och norrsken, nämligen Guldkompassen av Philip Pullman. Boken handlar om lilla Lyra som lever i en alternativ värld som påminner mycket om vår förutom att människor har själar i form av djur, daemons, som vandrar vid våra sidor.
På tal om djur som vandrar vid våra sidor så börjar jag tänka på en bok där människor och drakar har liknande band. Inte så att de delar en själ eller utgör samma väsen, men lojaliteten och känslan av tillhörighet finns där. Jag talar förstås om Naomi Noviks Hans Majestäts Drake. Hans majestäts drake är den första boken i serien om draken Temeraire och hans kapten Will Lawrence. Det är en blandning av fantasy och europeisk krigshistoria och tar avstamp mitt i kriget mot Napoleon.
En annan bok som behandlar krig och Frankrike är Rovfåglarnas tid av Elisabeth Nemert. Den handlar om prästdottern Angelica Blake som döljer en tung hemlighet - hon ser syner om framtiden, främst om Frankrike under Robespierres skräckvälde. Samtidigt för ödet henne från trygga England rakt in i hjärtat av den franska revolutionen.


När vi ändå är inne på Franska revolutionen... Tracy Chevaliers Oskuld och Erfarenhet utspelar sig 1792 i London, mitt i franska revolutionens kölvatten. Jem, Maisie samt den tuffa Londonflickan Maggie Butterfield lär känna jakobinen William Blake, som på denna tid ses som en udda figur med konstiga bilder och dikter. Blake är även en anhängare av den franska revolutionen med dess ideal, något som inte faller i god jord hos kungens män.

No comments: