Sunday 9 November 2008

Saga Borg - Jarastavens vandring

Kämpar vidare med min "Att läsa-lista" och har nu läst 6 av de 33 böcker som jag har bestämt skall läsas innan sista december. Känner mig riktigt stolt över min frenetiska framfart, på det här sättet har jag både botat min läslathet och fått läsa en hel del good stuff. Bland annat har jag fått upp ögonen för Saga Borg, vilket egentligen är hela TRE - skånska - författare under ett samlat pseudonym.. De har skrivit serierna Jarastavens vandring (som jag håller på med nu) och Blodsbröder (som inte är färdig riktigt ännu, tror jag).

Jarastavens vandring består av nio delar (Völvans dotter, Ondskans tecken, Vindens öga, Urlas skugga, Mörkrets makter, Dödens vingslag, Livets källa, Vargens lya, Tertors vrede) vilka klassas som historiska romaner. De utspelar sig på Folkvandringens tid, cirka 300 e.kr, och handlar om den unga kvinnan Siri, dottern till byns völva ("klokfrun"). Völvans dotter börjar så här:

Livet är hårt, och för att överleva svältår och kriser tvingas byarna ibland stjäla föda och kvinnor ur andra byar. På dagen då Siri blir kvinna drömmer hon att hennes by är på väg att invaderas av främmande krigare, och innan hon hinner varna någon slår hennes dröm in. Hon tas tillfånga och förs bort till Bäckakorsets by. Hövdingen Vidar, en rättvis och vänlig man, lovar Siri och de andra kvinnorna att de skall behandlas väl och tas upp i bygemenskapen om de avger ett fredligt löfte. Siri avger löftet, men hennes hjärta är fyllt av hämnd, för under invasionen så mördades hennes vänner och hennes tilltänkta man. Hon använder sina trolldom för att dra på byn olyckor, men under följande veckor lär hon känna Bäckakorsets bybor och inser att byn inte är något annorlunda än hennes egen. Om situationen vore omvänd skulle hennes egna by ha gjort på exakt samma vis. Till sin förfäran så märker hon att olyckor och död börjar drabba byn, vilket bara kan betyda en enda sak - hennes trolldom har börjat verka!

Nu måste Siri försöka häva sin förtrollning över byn, men saken är lättare sagd än gjord eftersom hon måste hålla sina völvakunskaper dolda för att inte riskera att bli dödad. En by kan endast ha en völva, och Bäckakorsets völva är Grina, hövdingen Vidars kvinna. Grina är en ond kvinna fylld av maktbegär och avund, och hon hatar Siri eftersom Siri känner till hennes hemlighet - att hon saknar den riktiga völvakraften. Mellan de båda kvinnorna växer ett bitter fiendeskap som förvärras genom att hövdingen Vidar verkar dras mot den unga Siri...

I beskrivningen står det att Jarastavens vandring är en blandning mellan Jean M Auel och Johanne Hildebrandt, vilket stämmer riktigt bra. Gillar man dem så gillar man definitivt dessa böcker. I know I do!

1 comment:

Anonymous said...

Hej Fia! Jag sökte på "Völvans dotter" på google.se och hittade din blogg. Det var kul att se att du läste Jarastavens vandring, eftersom jag själv har börjat läsa den serien nu. Jag är 14 år, och har läst både "Völvans dotter" och "Ondskans tecken" och har precis börjat med "Vindens öga". Jag läste ut "Völvans dotter" på två dagar och "Ondskans tecken" på två dagar. Mina vänner fattar inte att jag kan orka läsa så mycket, och jag har länge längtat på att hitta någon annan som läser mycket som jag kan prata böcker med, och jag skulle vilja fortsätta prata med dig, så om du själv är intresserad och orkar prata så kan du mejla mig på: teis_@hotmail.com eller om du har msn så kan du adda mej på den adressen.

Det ska bli kul att äntligen få prata ut om de böcker jag har läst. Mvh Tea