Tuesday, 16 September 2008

Mammas rekommendationer

Tänkte göra reklam för en bok jag faktiskt inte läst men tänker läsa... (Och samtidigt vill jag höra mig för om andras betyg av denna bok. Finns det någon som läst denna? Och isåfall, har ni några fler parapsykologiska böcker att rekommendera?)


Har en mor som är något intresserad av psykologi (vilket har smittat av sig till moi) och hon brukar med jämna mellanrum tala om boken Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist. Boken tar upp berättelser och inblickar i ett av livets stora mysterier, den meningsfulla slumpen, det märkliga sammanträffandet, den osannolika händelsen, som löser ett problem eller rentav förändrar ett liv. Kollade upp den på bokrecensioner (se titellänk) och den verkar ha fått många höga betyg. Måste helt enkelt läsa den, så fort jag fått bort litet av böckera i min lånadhög.


En annan bok som min mor nämner är Chockdoktrinen av Naomi Klein, som spås bli en mycket omtalad samhällsbok. Här har vi nog en riktig vinnare, hör här:


"När stormen Katrina drog in över USA och förstörde delar av New Orleans, bl.a. merparten av stadens skolor, skrev den nyliberala ekonomins gudfader Milton Friedman en artikel där han manade till omedelbar handling. Katastrofen innebar en unik chans för staden. I stället för att bygga upp de gamla skolorna skulle man i ett enda kraftfullt slag privatisera hela skolväsendet. Inte helt oväntat kom hans recept att följas till punkt och pricka. Det är kriser och katastrofer som skapar förändring, säger Friedman och den nuvarande amerikanska statsledningen. Och om inte förstörelsen kommer med naturens hjälp kan man själv åstadkomma den med massiva truppinsatser och högteknologiska vapen som i Irak. Naomi Klein undersöker den oemotståndliga idén om att sopa bort allt som anses föråldrat eller hindrande och börja om från scratch. Hon söker sig historiskt tillbaka på två vägar. Den ena för till hemliga psykologiska experiment på 1960-talet om hur man genom att utplåna sinnesintryck kan påverka och styra människor och vars slutpunkt är Abu Ghraib och Guantanamo Bay. Den andra leder till Chicagouniversitetets ekonomiska fakultet och hur denna utvecklades till en politisk idéfabrik. Härifrån fick världens politiker föreskrifter om hur deras länder med hjälp av chockterapi skulle omformas efter en kompromisslös nyliberal modell. "

2 comments:

Anonymous said...

Chockdoktrinen är ju bara absurd. Man kan tycka vad man vill om Friedman och man kan tycka vad man vill om Bush, men de har inte sådär fantastiskt mycket med varandra att göra (nyliberalen Friedman stödde knappast den stora, enormt pengaslukande stat som Bushadministrationen förespråkade) och citat- och källhanteringen är fruktansvärd.

//JJ

Fia said...

Ok, jag har som sagt inte läst den, men när min mor rekommenderade den pratade honom att boken handlade om hur man vid tillfällen av nationell chock utnyttjar denna chock till att driva igenom olika förslag. Det var denna förslag-igenomdrivning som jag tänkte var faschinerande att uppmärksamma, för då kan man ju se om man kan uppmärksamma liknande tendenser i Sverige, t ex efter tsunamikatastrofen.