Wednesday 10 September 2008

Naomi Novik - Svartkrut och eld

Kämpade länge med denna bok och har nu äntligen läst ut den...

Svartkrut och Eld återupptar direkt historien med kapten William Laurence och draken Temeraire, från Storbritanniens flygarkår, som (mitt kriget mot Napoleon) beodrats till Kina. Den tredje boken inleds med att ett expressbud anländer med en order från kåren: De måste ta sig till Istanbul för att hämta tre värdefulla drakägg som omedelbart måste föras till England. Med många mil mellan dem och Istanbul dyker de genast in i detta nya uppdrag som blir en kamp mot klockan, väder och vind och svekfulla alliationer.

Svartkrut och eld håller samma standard som Jadetronen: intressant inledning, tråkig mitten, spännande avslutning. Temeraires vistelse i Kina har fått honom att ifrågasätta den undermåliga behandlingen av drakar i Storbritannien. Han är fast besluten att återvända och genomföra en revolt för att ge drakarna mer rättigheter, något som hans kapten kan sympatisera för men samtidigt inte till fullo vågar tro på.

Boken fokuserar till stor del på Laurence och Temeraires känslor och åsikter om dessa drakrättigheter, vilket leder till att själva uppdraget - som jag trodde var målet med boken - hamnar i skymundan. Detta får mig att undrar vad som egentligen är syftet med boken, att debattera rättigheter eller kämpa mot Napoleon?

Mot bokens slut återfår handlingen något av sin forna intensitet. Laurence och Temeraire kastas återigen in i kriget och vi får träffa en hel del intressanta historiska figurer. Något som Naomi Novik är bra på är att ge drakar intressanta personligheter, dock är de så väl beskrivna att det gör att man saknar liknande personlighetsdrag hos människorna som oftast är torra och trista. Jag är dock nyfiken på den fortsatta handlingen nu när de tagit sig till Kina och tillbaka. Hur kommer det gå i kriget och vad kommer hända med drakarnas rättigheter?!

1 comment:

Anonymous said...

Finns det möjlighet att köpa den boken av dig? Maila mig då på therese_jj@live.se