Wednesday 3 June 2009

Bokcirkeln: SOS från mänskligheten av Johanna Nilsson

Ok, så är tror jag det gick till när Johanna Nilsson valde vad hon skulle skriva om:

Johanna: Hmm, jag vill typ lixom skriva en bok.
Random kompis: Ja, vilken jättebra idé för du är ju en så asbra
författare!(Kompisen var ironisk men det förstod
inte Johanna...)
Johanna: Öööh jaha... vad ska jag skriva om då?
Random kompis: Skriv om dig själv!
Johanna: Ööööh jaha men typ vadå va? Att jag vill skriva en bok?
Random kompis: Tja, antingen det eller så... gör det till en
*utmaning*.
Johanna: Öh, vadå utmaning? Ska det typ vara svårt nu också? Åååh jag får pssyykbryyt. Mycket man måste tänka på när man blivit författare.
Random kompis: Ja.......... visst är det...... *suck* Jag vet! Jag slår vad om att du inte kan få in alla möjliga slags psykiska sjukdomar i en enda bok. Om du lyckas det får du en hel tia av mig!
Johanna: Woohoo!

And that's the story of SOS från mänskligheten was born.


För en närmare beskrivning av vad bokcirkeln kom fram till, läs här.

Boken handlar om en salig blandning människor, allt från domare i högsta domstolen till lyxprostituerade, till yuppies, till knarkare och bingo lotto-föreståndare. Alla har det sina egna problem och en del söker sig till sajten SOS från mänskligheten för att få prata med andra i liknande sits, andra går till Benjamin, lyxprostituerad rikemansson som förskjutits av sina föräldrar. Cornelia, Mikael, Pontus och Louise använder sig av hans tjänster av olika anledningar. En del behöver prata, någon behöver sova och några behöver helt enkelt få kärlek. Benjamin själv har traumatiska minnen från sin barndom med sin manodepressiva syster som tog livet av sig, och det enda sättet för honom att må bra är att ge av sig själv till andra. Alla dessa förlorade själar söker efter någonting, och när de finner vad de ville ha kommer de ibland på att det inte var vad de ville trots allt. Men så är ju också livet... Genom Sebastian får en del styrkan att gå vidare, få nystart, eller modet att stå på egna ben.

Min bedömning av boken blev en trea, för trots vissa brutalt hemska/äckliga bitar, överspelade och extrema karaktärer och jobbiga stockholmare så gav boken ändå en intressant insyn i det mänskliga beteendet. De psykiska sjukdomar man kan få är många, och de är vanligare än man tror. Manodepressivitet, depression, dysfori, socialt fobi, bulimi, ADHD, lågbegåvning, personlighetsstörning, utmattningsdepression, panikångest, vanlig ångest, sociopati, psykopati, drogberoende störningar... Jag är helt övertygad om att Johanna Nilsson lyckades pricka in VARJE enda en. Frågan är - vaaaarför?

And that's all I have to say about that.

4 comments:

Boktradition said...
This comment has been removed by the author.
Boktradition said...

Försöker att reda ut hur jag ska förhålla mig till mindre bra omdömen. Efter att ha sett boken på adlibris kände jag att det var en bok jag ville läsa, men nu...
Jag vill fortfarande läsa den, men varför? När jag har så mycket böcker på vänt som jag "vet" är bra, nu blir det knepigt :) Det känns dumt att lägga den begränsade lästiden på något som bara är ok, men samtidigt..kommer jag att kunna låta bli?

Sofie said...

Jag blir förvånad över att det var du i bokcirkeln som gav boken dess högsta betyg, med tanke på vad du skriver här...

Fia said...

Emma, jag gav den en trea eftersom jag ändå tyckte den var rätt så läsvärd. Du kan ju läsa å sen fundera... =)

Sofie, ja, jag är mer förlåtande. =) Du skulle ha hört dem andra vräka ur sig.. Det var kul!