Thursday 18 December 2008

Bookhunting (uppdaterad)

Var förbi biblioteket en snabb sväng för att kolla upp nästa bokcirkelbok (Boktjuven av Markus Zusak) då jag råkade trilla över två böcker som jag bara var tvungen att låna:

Den första är Påven Johanna av Donna Woolfolk Gross...
"Hon var en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hon skaffade sig kunskap inom medeltida filosofi, religion och läkekonst. Hennes lysande begåvning förde henne på äventyrliga vägar till påvepalatset i Rom. Där drogs hon in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel. När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgånga hunnit i fatt henne - och det mest förbjudna var ett faktum..."


Den andra är Historikern av Elizabeth Kostova...
"Amsterdam 1972. En ung kvinna utforskar en kväll faderns bibliotek och finner en antik bok och en samling gömda, gulnade brev. Breven är ställda till "Min käre och olycksalige efterträdare", och de kastar henne in i en värld hon aldrig kunnat drömma om - en labyrint där hemligheterna om hennes far historikerns förflutna och hennes mors mystiska öde flätas samman med en ofattbar ondska dold i historiens djup. Det handlar om den medeltida härskaren vars barbariska välde lade grunden till legenden om Dracula. Generationer av historiker har riskerat sitt rykte, sitt förnuft och till och med sina liv för att lära sig sanningen om härskaren och Dracula. Nu återupptar en ensam kvinna sökandet. I stad efter stad, i kloster och arkiv, i brev och hemliga samtal, träder den fruktansvärda sanningen om härskarens välde fram - och om den pakt som hållit hans grymma verk levande genom tiderna. "

Den första fick jag rekommenderad för mig igår av bokcirkeln, den andra rekommenderade Martina. När jag läste hennes egen recension samt den andra recensionen hon länkade till så kunde jag ju inte hålla mig borta. Ack ändå, min hög med olästa böcker bara växer och växer, men något säger mig att allt ändå är som det skall vara.

Jo, föresten. Trelleborgs bibliotek hade inte ens köpt in Boktjuven än (shame on them) men tack vare mig har de nu den på deras inhandlingslista och skall köpa den i början av nästa år. Är jag inte duktig så säg?

Nu har för övrigt posten dimpt ned i facket i dörren och med det ett avi som säger att jag har ett paket att hämta. Det är mina tillbytta böcker ( Lisa Jewell - Våga flyga samt Jane Green - I dina kläder), så nu jag skall bara käka upp min lunch sedan ger jag mig återigen ut på bokjakten.[Uppdatering]
Efter att jag hämtat ut Lisa Jewell och Jane Green råkade jag gå förbi Erikshjälpen där jag råkade hitta tre böcker som jag råkade köpa. Det var tre böcker för 34 kronor dessutom, så Fia mycket nöjd.
Gömda köpte jag för att vi diskuterade den på bokcirkeln igår, och det är nog en sån där bok som man kan vilja ha läst. Nicholas Evans har skrivit Mannen som kunde tala med hästar och I vargars närhet. Jag läste den senare tidigare i år och fullkomligt älskade den, så jag misstänker starkt att Eldfångaren kommer passa mig. Av Nicholas Sparks har jag läst den mycket rörande romanen Någon vid din sida som lyckas vara både thriller och chicklit i ett. Den var otroligt rörande och jag blev mycket positivt överraskad. Jag hoppas Drömmarnas väg håller samma mått.

För att sammanfatta:
Allt som allt har jag alltså...
lånat två böcker
köpt två böcker som är julklappar
köpt tre böcker som är till mig
hämtat ut två presentböcker på posten


Snacka om bokjakt!

3 comments:

Martina said...

Jag hoppas att det är lång lånetid på "Historikern"... den tar ett tag att läsa.

Kerstin said...

Påven Johanna är superbra!!! Du har härlig läsning att se fram emot.
//Kerstin

Fia said...

Martina: Det är en månads lånetid, men jag kommer nog inte läsa den förrän jag kommer tillbaka igen. Om jag inte hinner läsa ut den får jag helt enkelt låna om den. =)

Kerstin: Vad kul! =)