Wednesday 27 June 2012

Hannu Rajaniemi - The Quantum Thief

SF-bokcirkeln har återuppstått, och den första boken vi avhandlade efter den årslånga dvalan var ingen mindre än Hannu Rajaniemis "The Quantum Thief".

"The Quantum Thief" handlar om Jean le Flambeur, en gentlemannatjuv som sitter fast i ett fängelse där han dag efter dag utsätts för "fångarnas dilemma". Han blir dock fritagen av en ung kvinna vid namn Mieli, som har ett nytt uppdrag för honom - ett uppdrag som kan köpa honom frihet.

Det var många i cirkeln som fann boken bra, men samtidigt så var det en del som hade starka åsikter emot den. Det som talar emot Kvantumtjuven är att den inledningsvis kan upplevas motig. Inte alla uppskattar förvirringen med nya begrepp som aldrig förklaras, bara för att bit för bit känna hur de faller på plats, och en värld öppnas. Jag själv fick kämpa på i början men tyckte det var väl värt det när historien började bli (någorlunda) vettig. Rajaniemis stil är snarlikt new weird, men innehåller både fantasy, hard sf, och litet finska primörer.

Jag kan tycka att boken är litet ojämn, men i det stora hela riktigt underhållande och spännande. Den kanske upplevs litet som svår i början, innan man får kläm på gevulets, sobornost, q-dots och liknande. Jag kan definitivt rekommendera den till andra och ger den 4 q-dots av 5 möjliga. Plus en extra q-dot för att det är Hannu Rajaniemi, och Hannu är cool. Längtar till fortsättningen!!

No comments: