Friday 3 August 2012

Among others

Har just läst ut "Among others" av Jo Walton. Det är en vacker bok om läsning, om magi och om kärlek.

Mori (Morwenna) Phelps är en ung tjej som nyligen rymt från sin onda, galna mor och hamnat hos sin främmande far och hans tre systrar. Hon älskar att läsa SF, ser älvor och magiska tecken lite här och var och hoppar runt med en käpp. För ett år sen var Mori samt hennes tvillingsyster Mor (Morganna) med i en trafikolycka som dödade Mor, och nu vandrar Mori omkring som en halv tvilling, ensam, ledsen och handikappad.

Allt eftersom bokens handling framskrider får vi reda på mer om olyckan och mer om Moris galna mor. Vi får också följa Moris tankar medan hon läser allt möjligt i fantasy/SF-väg (vilket är enormt intressant). Delany, Zelazny, Le Guin, Heinlein, Tolkien, är fem författare som det pratas mycket om.

Så vad tyckte jag om boken? Jag gillade bok-snacket och den coola Mori men tyckte handlingen lämnade mycket att begära... Det var vackert berättat men boken hade ingen riktig "krok", så jag tröttnade bitvis. Ogillade också en del av karaktärerna, bland annat Wim, och så pappan. Den magiska biten lämnade också lite att önska, även om den bitvis var mycket bra skriven. Detta till trots så var boken en upplevelse jag sent ska glömma, och jag är nu mer sugen än någonsin på att läsa Delany.

"Among others" får tre käppar av fem möjliga.


No comments: