Sunday 18 September 2011

Jane Eyre (2011)


"Jane Eyre (2011)" har just haft premiär på bio och jag skyndade mig självklart dit som ett äkta Brontë-fan. Har aldrig läst boken men har sett så många olika filmatiseringar att jag börjar känna att jag har det, och denna filmatisering känns väldigt sann till kärnan av historien.

Filmen lägger mer fokus på känsla istället för dialog, utan att tippa över till långtråkighet. Under loppet av två timmar bjuds vi på spektakulära vybilder av karga och dimmiga engelska hedar, höstträdgårdar, stenbroar överväxta med mossa, som varvas med scener mellan Jane och Mr Rochester som är laddade med passion och längtan. Historien innehåller också vissa drag av skräckromantik som i denna filmatisering blommade ut i vissa riktigt skrämmande sekvenser.

Mr Edward Rochester porträtteras av Michael Fassbender (också känd som Magneto i "X-men First Class"). Fassbender förför med sin blå hypnotiska blick och sin manligt grovhuggna haka, men hans utseende är inte det enda som är njutbart utan han lyckas också göra en skrämmande rolltolkning av Mr Rochester som lämnar tittaren osäker på exakt vad för mörk hemlighet han bär på...  Mer om Michael Fassbender i mitt tidigare inlägg Michael-mania.  

En särskild eloge bör dock gå till Mia Wasikowska som gör den mest eteriska Jane Eyre jag sett. Mia har ett sätt att spela som verkligen visar hur Jane kämpar för att undertrycka varje känsla tills det blir för mycket för henne och hon får svårt att hålla allt inuti sig. Hon lämnar ingen tittare oberörd.

Jag såg Jane Eyre med min väninna som också älskar Brontë-systrarnas verk, och hon grät hela sista halvtimmen och var alldeles tyst och vördnadsfull efteråt. Själv så var jag inte lika berörd. Vet inte riktigt varför. Filmen var oerhört vacker, men jag antar att jag är litet bedövad eftersom det faktiskt är den femtioelfte gången jag ser Jane Eyre. Jag lämnade dock bion med en känsla av välbehag och en mysig höstromantisk känsla. Det är en film som förtjänar att ses på den stora vita duken!

8 comments:

Mrs E (ibland Grefvinnan) said...

Vill verkligen se den, gillar boken och känslan :-)

Fia said...

Då måste du definitivt se den på bio! :)

Anonymous said...

Härligt! Jag ska se den med syrran på bio nästa vecka=)

a-lo (the book pond) said...

Jag har läst Jane Eyre två gånger och enligt min mening kan man inte göra för många filmatiseringar av denna (eller Pride and Prejudice/Sense and Sensibility för den delen). Got to see it! Got to.

Västmanländskan said...

Oj, oj - dem MÅSTE jag gå och se!

Fia said...

A-lo, håller med dig där! Spelar ingen roll om de gör en till nästa månad, jag skulle gå och se den med ;)

Sofia i Bokmilaskogen said...

Jag tycker att Mia W är alldeles för snygg och ljushylt för att spela Jane Eyre. Jag gillade BBC:s senaste serieversion från 2006. :) Den var precis som jag hade tänkt mig boken och såväl JE-skådisen som Mr R-skådisen var perfekta.

Cecilia said...

Å va mys! Bokar genast in ett biobesök.