Sunday 24 April 2011

Anita Shreve - Strandsommar

Sydney är 29 år gammal och nybliven änka efter sitt andra äktenskap. Hon har tagit ett arbete som privatlärare åt Julie, tonårsdottern till Mr och Mrs Edward. Familjen spenderar somrarna i sitt strandhus vid New Hampshires kust och Sydney skall under sommaren hjälpa Julie med de ämnen som Julie har svårast för. Under sommaren kommer Julies två vuxna storebröder, Jeff och Ben, och ett slags triangeldrama uppstår. Sydneys sorg över sin man börjar sakta att blekna och hon börjar få känslor för Jeff, men just då hon trodde hon var redo för kärleken igen dyker Jeffs flickvän Vicki upp i bilden och komplicerar saker.

Har idag läst Strandsommar från pärm till pärm på mindre än fem timmar. WOW, säger jag bara! Boken är lättläst och en riktig bladvändare, precis som en annan bok av Shreve (Pilotens Hustru) som jag läste 2008. Shreve är en mästare på att skriva om sorg och kärlek. Hon lyckas ta fram det mänsliga i varje karaktär med en sympatisk men ärlig framtoning. Hennes karaktärer är inte perfekta, men de är verkliga.

Handlingen i denna bok cirkulerar runt ett strandhus och allting som händer inuti dess väggar samt i omgivningen. Familjen Edwards känns genuin, deras tillvaro är till en början lugn och avslappnad men allt eftersom semestern framlider uppstår slitningar, och brödernas intresse i Sydney blir en konflikt för hela familjen att hantera. Samtidigt som boken har en underliggande domedagsstämning finns det också en trygg tillförsikt i att Shreve kommer leverera ett avslut som innebär att våra hjältar kan förlika sig med sina öden. Jag måste nog ge denna bok en femma! Den får också en fyra på romantikskalan.

2 comments:

Anonymous said...

Åh jag älskade "Pilotens hustru"! Borde kanske läsa "Strandsommar" också. Tack för tipset!

Fia said...

Tydligen så har Shreve ett gemensamt tema med dessa böcker (och några till), nämligen ett strandhus som går från familj till familj. Litet intressant faktiskt. Det börjar nog med "Där vågorna bryts" som jag läser just nu. Den är dock inte lika bra som strandsommar...