Monday 29 March 2010

SF-bokcirkeln: Altered carbon - Richard K Morgan

Fem hundra år i framtiden, och tekniken har nått den punkt där människor har lärt sig att ladda upp sig själv till en databas och klona sig själva. Människorna lever med s.k. stacks i sin ryggrad vilka implanteras vid födseln och lagrar alla minnen och hela din personlighet. Detta innebär att man vid sin kroppsliga död kan ladda ned hela sig själv i en ny kropp, vilken som helst som finns till låns. Lånekroppar kallas sleeves, likt tröjärmar man drar på sig då det passar.

De rika kan klona sig själv och i princip föra över sig själv till en yngre version av sig själv med jämna mellanrum, och har även råd att lagra kopior av sina medvetanden som uppdateras med jämna cykler. Dessa kallas Meths, efter Methuselah, den äldsta i hela bibeln.

Människan har emigrerat ut i rymden på jakt efter nya världar att befolka, och av dessa har flera generationer av "offworlders" vuxit fram. Takeshi Kovacs är en människa som är född och uppvuxen på Harlan's värld, där han efter sina ungdomssynder (ett par år av gängverksamhet) växte upp till att bli en FN-soldat, en s.k. a "envoy", dvs en speciellt programmerad soldat med killer instinct. Trots sin talang väljer Kovacs att hoppa av kåren, och han blir nedjagad och dödad, och man laddar upp hans medvetande och dömer honom till århundranden på lagring. Men Kovacs har kontakter på rätt ställen som hjälper honom ut, mot ett sista uppdrag - ett som kan fria eller fälla honom för gott...

En meth vid namn Laurens Bancroft har till synes tagit sitt eget liv, vilket han anser är helt onödigt eftersom den enda effekten av det hela är att hans nuvarande klon är förstörd och han har förlorat två dagars minne som inte hunnit sparas ned än. Bancroft är övertygad om att han inte dödat sig själv och lejer Kovacs för att finna den riktige mördaren. Kovacs gör en grundlig utredning, och de ledtrådar han finner drar honom längre och längre in i en snårdjungel av olösliga gåtor.

Vad vill då Altered Carbon säga? Vad är själva budskapet?! Förutom filosofen Quellcrist Falconers "Make it personal" så tar den upp frågan om vad som är mänskligt, hur man skiljer själen från kroppen och andra intressanta frågor som "om man har sex med sin egen klon, är det onani då?". Alla i bokcirkeln kände mycket starkt att detta var en bra bok, den fick i genomsnitt fyror och femmor och vi lyckades i princip inte komma med några negativa kommentarer alls. Det enda som kan vara knepigt är att den tar slut. Well, guess what? Det finns en tvåa. Kovacs FTW!

Altered Carbon är ett mästerverk! Detta är dystopisk cyberpunk i sin bästa form, den är hårdkokt, snabbläst, fullproppad från första till sista sida med humor, sex, våld... den äger oceaner av attityd, en empatisk hjälte, romantik, djup, ytlig nonchalans, dryghet..! Läs, läs, läs!

3 comments:

Anonymous said...

Jag är övertygad. Skriver upp på måste-läsa-listan omdelbart!

Arina said...

Den här hamnar på önskelistan.

Frida said...

Jag hade gett den en femma om jag varit med. Så himla spännande bok! :D