Saturday 13 March 2010

Lian Hearn - Över näktergalens golv

I en avlägsen och fridsam by i utkanten av Tohans rike växer Tomasu upp bland de gömda, ett fredligt folk som praktiserar förbjudna läror. Tohans härskare Iida är hård och skoningslös och tolererar inte de gömda. Hans krigare når en dag Tomasus by och mördar befolkningen, och Tomasu är den enda som lyckas fly från krigarna. I skogen möter han en man, Shigeru Otori, som tar honom under sina vingar och för honom till Otoririket där han är i säkerhet. Tomasu måste nu lägga sitt gamla liv bland de gömda bakom sig. Av herr Otori får han namnet Takeo, och utbildning inom skrivkonst och stridskonst. Takeo upptäcker så småningom att han själv bär på övernaturliga gåvor, och med dem lär han sig snabbt mer om sig själv, sitt förflutna och de intriger som försiggår runtom i riket.

Boken utspelar sig i ett samhälle i stil med det japanska feodala samhället. Lian Hearn har lånat karaktäristiska japanska drag, bland annat dess byar och japanska namn, men det är ändå inte det riktiga Japan. Händelserna tar plats under en epok som påminner om de japanska samurajkrigen, och i boken precis som i verkligheten är heder och lojalitet mot familjen är viktigare än livet själv.

Storyn är vackert berättad, bjuder på poetiska beskrivningar av den vackra miljön och dramatiska känsloyttringar. Handlingen är spännande och bjuder på överraskningar. Boken får en stark trea. (Över näktergalens golv är den första delen av fem i Sagan om Klanen Otori. Nästa del är På kudde av gräs.)

5 comments:

Unknown said...

Tack för en bra blogg!

Fia said...

Tack själv!

Captain Fluffles said...

Håller med dig om denna boken! Den är riktigt vacker att läsa! Dock fastnade jag i tredje boken, och har inte läst den eller de övriga böckerna i serien. Å andra sidan var det ett par år sen jag började läsa den nu, så man skulle kanske prova igen, nu när man blivit lite äldre... ;)

Västmanländskan said...

Ja, dem var väl härlig! Jag gillade de tre första, men var inte lika förtjust i "prequeln" och "sequeln" som sedan kom.

Hundöra said...

Jag har läst de tre första och har länge läst till och från efterföljaren ("sequeln"). Själv tyckte jag att första boken var otroligt bra, och vart ganska besviken när jag inte fann att de två efterföljande inte riktigt nådde upp till samma nivå - i alla fall enligt mig. Trots det så köpte jag de andra två i serien. Vi får väl se när jag tar mig igenom de två sista :)