Monday, 23 November 2009

SF-bokcirkeln: Ian M Banks - Player of games

Player of Games är den senaste boken i SF-bokcirkeln i Malmö, den lästes till förra onsdagen. Den handlar om Jernau Gurgeh, en känd spelskapare i en civilisation som kallas The Culture, där människor lever i symbios med maskiner. Gurgeh börjar bli uttråkad av sina framgångar och får ett erbjudande han inte kan motstå - en chans att få färdas till en avlägsen, relativt nyupptäckt värld och spela ett spel. Närmare bestämt tilll ett imperium som kallar sig Azad efter spelet Azad, THE spel, som spelas frekvent i hela imperiet. Det är ett komplicerat spel som enligt sägen tar en hel livstid att bemästra, och Contact (vilket är en slags infiltrerande/militant flotta) vill att Gurgeh åker dit för att lära sig detta spel, så att de i sin tur kan lära sig mer om Azad. Så Gurgeh reser, och under den två år långa färden förbereder han sig på vad som komma skall... för när han anländer, then the game is on...


Denna bok var högst uppskattad av samtliga deltagare, och jag är själv mycket mer positivt inställd nu när jag läst ut den än jag var i början. (Tyvärr var jag inte snabb nog med att läsa ut den till cirkeln, hade bara kvar slutspurten, och synd var ju det! Men det blev ändå en givande bokcirkel, och trots spoilers så blev jag positivit överaskad över hur bra Banks avslutade historien.) Vi gillade sättet som Ian M Banks beskrev imperiet Azad, vi gillade the drones, vi gillade historien och blev uppslukades i spelet. Humorn låg där under och sen upp i små saker som robotarnas personligheter (urgulliga!), skeppnamn som 'Of course I still love you' och 'Just read the instructions'... (obetalbart!)


The Culture är faktiskt en bokserie på 11 böcker (än så länge?) och Player of games är den andra boken i ordningen. Man behöver nog inte läsa dem i någon vidare ordning. Deltagaren som rekommenderade serien föreslog att vi skulle läsa 2:an i ordningen, vilket skulle vara den bästa. Böckerna handlar om civilisationen The Culture som verkar sköta sig självt utan någon större styrning. Det är få brott och folk roar sig bland annat med de spel som Gurgeh skapar. Man har utvecklat olika förmågor att manipulera sina kroppar, ändra kön, och om någon kroppsdel faller av kan man låta en ny växa ut. Det verkar vara en intressant bokserie och jag vill definitivt läsa fler böcker i serien!

Jag ger denna bok en 4,5 med motivationen: Lysande sci-fi med intressanta filosofiska inslag. Den får en att tänka och skratta!

Deltagarnas åsikter:
K: 3,5 "Har inte läst hela."
N: 4,5 "Bra bok, intressant historia, bra slut."
S: 5 "Den har allt och saknar inget. Kommer bli en klassiker."
J: 4 "Lyckades med att beskriva imperiets samhällsstruktur och mörka sidor med könsförtryck och sociala hierarkier. Flere-imsaho (dronepolaren) var dock lite för slumpmässig i sitt handlande. Man visste inte riktigt var man hade den (av förklarliga skäl å andra sidan)."

Vad tyckte ni andra (cirkeldeltagare/läsare)?

4 comments:

CG said...

Jag har för mig att jag också sade vad jag tyckte, fast jag minns inte riktigt vad, men 4,5 gav jag den i alla fall. Det mesta var riktigt bra. Speciellt gillade jag upplägget - livet i The Culture är ett Utopia som man kan identifiera sig med, en optimistisk utveckling av livet på jorden - men sedan kom The Empire vars skrattretande perversa egenheter (ur Cultureinnevånarnas perspektiv) egentligen var mycket mera lika livet på jorden nu...

Och skildringarna av Azad - fastän spelet inte finns lyckades han beskriva spännande matcher trovärdigt.

Fia said...

Problemet var att jag inte skrev ned era motivationer så jag glömde bort allt! =) Men vad bra att du kommenterade! Jag håller också med om att imperiets egenheter var mer lika jordens, å det var intressant å se liknelsen ur den "perfekta" världens ögon...

Anonymous said...

PoG är en 3:a, säger Ollie. Banks är väldigt bra, men jag tycker att just den här kulturromanen är en av dem man minst skulle sakna. Brist på sense of wonder och motivering av historien; plotten är CIA skickar lite inskränkt shackspelare till latinamerikansk diktatur - in space. Varför? Det finns förresten en kulturnovell där en GCU från kulturen upptäcker jorden, det är lite kul.

Förresten tycker jag inte att kulturen sköter sig själv som Fia skriver. (De väldigt stora) maskinerna har tagit över, och förströr sig med att styra alla andras liv. Fortfarande Utopia, dock.

Unknown said...

Kul att ni läser Banks! (: En av mina absoluta favoriter. Rekommenderar alla hans böcker förutom kanske Feersum Endjinn som jag tyckte bitvis var alldeles för svårläst, när den var skriven med fonetisk slang. Ska dock ge den en andra chans snart.

Hade nöjet att diskutera Banks med en annan av mina absoluta favorit-sf-författare, Alastair Reynolds, när han gästade Sverige förra sommaren. Vi hade bägge Banks som en favoritförfattare och extra kul var det att vi bägge också tyckte om hans "vanliga" böcker ännu mer, de han publicerar under namnet Iain Banks istället för Iain M. Banks (som han använder till all scifi).