Saturday 14 November 2009

Angela Carter - Den magiska leksaksbutiken

Melanie, Jonathon och Victoria skickas till London för att bo hos sin morbror Philip när deras föräldrar dött i en olycka. Philip har en leksaksaffär med alla möjliga sorters leksaker, gökur med uppstoppade fåglar och otäcka Gubben-i-lådan. Han har även en fru, Margaret, som mystiskt nog blivit stum efter giftermålet och gör sig förstådd genom att krita på en liten svart tavla. Margarets två yngre bröder Francie och Finn, två lortiga irländare, bor tillsammans med dem ovanför butiken. Francie är en musiker och Finn arbetar tillsammans med Philip genom att måla hans dockor.

Idyllen spricker rätt så fort när det visar sig att Philip är en tyrann som dagligen slår Finn, ogillar kvinnor och är besatt av sin dockteater. Huset de bor i är förfallet, människorna är tysta och gråa kopior av riktiga människor och Melanie och hennes yngre syskon sjunker snart ned i en mörk värld där alla fruktar Philips vrede, samtidigt som de försöker skapa drägliga liv för sig själva.


Boken är en blandning av en coming-of-age-story och en makaber dysfunktionell familjeberättelse. Man går hela tiden och väntar på att saker och ting ska förändras och bli bättre, men istället gräver Carter ner huvudpersonerna djupare i misären. Jag blir rent utav äcklad av vissa karaktärer och fann ingen glädje alls i denna bok. På ett intellektuellt plan kanske det kan vara givande om man vill studera psykologi, men jag var ute efter en sällsam historia och det var icket denna historia. Vart var magin?!

Denna bok får en etta.

4 comments:

snowflake said...

Oj! Det var hårt. Jag gillade den där boken, men nu minns jag inte vad det var jag gillade... upplyftande var den ju inte precis. Halsbandet, svanen, incesten minns jag, men inget av det är ju nåt att gilla...
Var det språket kanske?
Prova nån annan Angela Carter också, hon har skrivit klassiska sagor med nya slut som är mer uppbygglig, och så en som heter Den nya Evas passion och handlar om ett könsbyte i mad Max-miljö, ungefär.

Lisse said...

Nu avslöjar jag mig, det var jag som var din hemlige bokvän!

Fia said...

Snowflake: Jag ska kika in den!

Lisse: Jag förstod det på din beskrivning ;) TACK så jättemycket för alla dina jättefina paket!!

Lisse said...

Så du kommer från Älvsbyn! Jag bor i en by utanför Piteå. Jag undrade just var i Norrbotten du kom från!