Tuesday, 24 June 2014

Tematisdag: Antihjältar

En av mina personliga favoriter bland antihjältar är Malcolm Reynolds från tv-serien Firefly. (No introduction needed, ey?

Just nu läser jag Chris Woodings bok "Retribution falls", en bok som påminner väldigt mycket om Firefly-serien, med dess kapten Darian Frey som har liknande drag med Mal. Boken börjar med att han blir tillfångatagen tillsammans med en av sina besättningsmän, Crake, och när Crakes liv hotas för att skurkarna vill komma åt startkoderna till Freys Skepp Ketty Jay verkar Frey vara oberörd. Crake överlever den dusten men är förbannad på Frey, och anförtror sig om händelsen till skeppets läkare Malvery. Malvery förklarar för Crake att deras besättning inte är en familj, varje man för sig själv, etc etc. De gör inte saker för att "it's the right thing to do" utan de gör det som tjänar dem bäst.

Det sätter tonen för boken; det finns inte plats för hjältar, de är ingen familj, det är var man för sig själv. Men jag har en känsla av att den värderingen kommer skakas i sina grundvalar inom kort. Frey har en potential att bli riktigt, riktigt cool Malcolm Reynolds-liknande hjälte. Får se vad jag tycker när jag läst ut boken!


Nästa tematisdag är det sista för denna omgång och då handlar det om könsroller i steampunk. Gissa om jag har lite att säga om detta. ;)

Monday, 23 June 2014

The Difference Engine

Lagom till Steampunkfestivalen har jag passat på att läsa in mig på boken som sägs givit upphov till steampunk som genre - "The Difference Engine". Skriven av William Gibson, författaren till "Neuromancer", och Bruce Sterling (känner inte till någon mer känd bok av honom).

Boken följer Edward Mallory, Sybil Gerard och Lady Ada Byron genom ett alternativt London under 1850-talet, ett London där Charles Babbages analytiska maskin har blivit en verklighet och banat väg för utveckling av olika tekniker och forskning inom många områden. London styrs av Lord Byron som backas av the rads, ett parti för industriella framsteg. Så kallade savanter, experter inom olika ämnen, har fått hög status och Mallory är en sådan. Men allt är inte en dans på rosor i vetenskapens namn. När Mallory återvänder till London från en upptäcksresa i Wyoming får han reda på att hans forskarkollega blivit mördad. Han blir också själv vittne till en attack mot Lady Ada Byron, och får hennes förtroende att vakta en mycket dyrbar ägodel, ett gäng hålkort. Det visar sig att hålkorten är mycket mer eftertraktade än han anat, och han upptäcker att han tagit sig vatten över huvudet. Men är man en gentleman så är man.

Först och främst måste jag säga att bokens alternativhistoria kändes liiiite luddig för mig, men det är nog mitt eget fel för jag måste erkänna att jag inte är helt på det klara med hur de politiska skeendena varit under den industriella eran och hur långt Storbritannien imperium sträckte sig under dess stormaktstid. Visst reagerade  jag över ångteknologin samt över de mest uppenbara ändringarna som att det skulle finnas datamaskiner på 1800-talet och att Texas skulle vara ett eget land. Ångteknologin hade de lekt en hel del med, och jag gillade verkligen hur man såg upp till experterna inom olika områden, s.k. savants. 

Det jag tror man vill säga med denna bok - om man vill säga något alls annat än att ångteknik är cool - är hur futilt det är att se upp till en överklass som inte gjort någonting vettigt för att förvärva sin titel, utan bara fötts in i ett liv av lyx. I boken så hade de lorder som satt i överhuset och styrde inte kunskap om den teknik som de skulle förfoga över, exempelvis utsläppen i tunnelbanan. Det illustrerades genom den stora stanken som övermannade London under en stekhet sommar, vilket sades orsakats av dåliga ventilationer vilka godkänts av en tekniskt okunnig lord. Samtidigt så kommer det en växande klass av lordar som fått sin titel på grund av sina meriter, vars betydelse blir allt större och större i det växande industriella samhället.

Vad jag tycker var det sämsta med boken var att den är väldigt spretig. Den följde tre personer, varav Mallory kunde sägas vara den centrala, och de tre historierna vävdes aldrig ihop till en på ett bra sätt. Sen så fanns där någon opåkallad sexscen och ett par opåkallade actionscener. Boken känns nog väldigt spretig i det stora hela, karaktärsmässigt men även tidsmässigt. Det finns en viss inkonsekvens i tidsandan, där man kastas från alternativa London till riktiga 1800-tals London och tillbaka så snabbt att man får whiplashskador. Det finns en viss övergripande story om hur Storbritannien utvecklats, men man hade kunnat arbeta mer med feminismens intåg. Man kunde ha gjort någonting med det åtminstone. Men nej. Så denna bok får fet tumme ned.

Tuesday, 17 June 2014

Tematisdag: Omläsning

Bra böcker blir aldrig dåliga, de är som kära vänner som man återvänder till gång på gång. Ett par av mina favoriter att återvända till är Jane Austens verk "Emma" och David Eddings "Sagan om Belgarions återkomst". Jag kan vara den första att medge att Belgariaden har många fel och brister, bland annat Eddings unkna kvinnosyn och vissa tendenser att stereotyp-behandla karaktärer med mörka/ljusa drag. Men den hade även en stor dos humor, härliga antihjältar, och budskapet att kärlek är en stark drivkraft. Inte så dumt!

På sistone har jag dock inte hunnit läsa ut någon bok, än mindre läsa om någon bok. Så det är min prio ett just nu. Jag ska läsa, läsa, läsa! Jag har ett berg med olästa böcker som jag bestämt att jag ska ta mig förbi. Men jag antar att jag hinner klämma in en gammal goding här och där, kanske läser jag om Björkelids "Ondvinter" eller Nene Ormes "Udda Verklighet". 

Vad gillar ni att läsa om? Och vad vill ni läsa om?

Här är andras ord på detta tema:
Vargnatts bokhylla
I Elinas bokhylla

Nästa veckas tematisdag handlar om: Antihjältar! 

Saturday, 14 June 2014

Hektiska tider

Jag har haft fullt hus förra helgen då familjen; bestående av mamma, pappa, Johan och David, hälsade på. Tog en minisemester på danska söderhavsöarna och cyklade runt bland vingårdar och äppelodlingar. Så härligt det var!

I veckan har det varit pubhäng med Malmöfandom, luncher, tårta, after work och idag är det födelsedagskalas. Inte var dag man fyller 30 år! (Wowser!)

Det har av denna enkla anledning inte blivit så mycket läst på senare tid. Men snart, snart börjar semestern med dunder å brak - Steampunkfestivalen! Som jag längtar!

Eftersom jag fyllt år så måste jag bli lite poetisk. Här har ni en av mina favoriter:

I rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Av Karin Boye.

Tuesday, 10 June 2014

Tematisdag: Sorg

Böcker som berör mig djupt är de som talar om sorg. Jag kan tycka att det är svårt att tala om sorg och porträttera det på ett sätt som för en bok vidare, men när det lyckas då lyckas det bra. Jag har inte läst Cecilia Aherns P:S I love you men tycker filmen skildrar sorg på ett fint sätt. Det pendlar mellan tillbakablickar och förlusten, förtvivlan och hopp. Och för mig är sorg så.

Jag tycker om stora känslor, även om jag kan ha svårt att hantera för mycket svårmod. Det finns något vackert i the human conditionMan talar om att det finns fem steg av sorg vilka innefattar
förnekelseilskaköpslåendedepression och acceptans. Det ligger i människans natur att vid en förlust gå igenom den här processen. Kanske går man inte in i den ordningen, kanske går man inte genom alla stegen, kanske är det svårt att ta sig ut ur något steg, kanske har man svårt att sörja över huvud taget. Människor är olika funtade. Men vi är alla människor.

Detta är ett tungt ämne därför tänkte jag lyfta upp det med en liten fin video för att rama in det hela.



Nästa tematisdag handlar om Omläsning : Gör du det? Varför? Varför inte? Vilken bok har du läst om flest gånger?

Här har andra skrivit på veckans tema: Sorg
Västmanländskans bokblogg
I Elinas bokhylla

Tuesday, 3 June 2014

Tematisdag: Något jag ångrar

Jag kan inte med gott samvete önska något i mitt liv ogjort, för även de tråkiga och negativa sakerna som hänt har ju hjälpt till att göra mig den jag är idag. 

Den gången jag stoppade ned huvudet i en påse med smällare som brann av, så jag fick krut i ögat och fick gå med en piratlapp i månader. Den gången jag åt en giftig växt för att jag trodde det var en gurka. Den gången jag ramlade av en häst och bröt armen på två ställen. Den gången jag ramlade i trappen och stukade foten riktigt illa första dagen på min "träningssemester". Den gången jag glömde bort att låsa mitt förråd och fick allt stulet. 

Därmed inte sagt att det inte en hel del saker i livet jag känner ånger över. Mest har det att göra med situationer där jag sårat andra människor, sånt är aldrig kul. Men jag kan också känna ånger över förlorade chanser, stunder där jag tagit det säkra före det osäkra. De säger ju att man på dödsbädden främst ångrar allt det man inte gjort. Well, det finns mycket jag inte har gjort:

* Jag har aldrig lärt mig spela gitarr. (Började en gång i tiden, det var en pojkvän som lärde mig. Han var jätteduktig lärare och jag lärde mig nästan spela på tre veckor. Men kunde bara en låt; "We all need a place to call home" av Joey Tempest. Hm, varför dumpade jag honom? Kanske hade blivit musikproffs vid detta laget?)

* Jag har aldrig skrivit en bok. (Alltså skrivit färdigt. Jag har den liggandes dammig i ett hörn. Måste bara lära mig stava och skriva först, så jag ser mindre klåparaktig ut.)

* Jag har aldrig rest runt i världen. (Gran Canaria sjuttioelva gånger räknas inte.)

Vad ångrar ni?

Här är vad andra bokbloggare ångrar:
Skuggornas bibliotek.
I Elinas hylla

Nästa tematisdag kommer handla om: Sorg.

Sunday, 1 June 2014

Lalala BINGO!


Såg att Västmanländskan ska spela bingo i sommar. Det vill jag också göra! Vilka är med?