Tuesday 1 October 2013

Mässan!

Jag åkte upp till Göteborg på fredagen efter jobbet och hade förstås högtflygande planer på att gå ut fredagkväll och göra Göteborg osäkert, men när jag väl landat hos min kompis så slog tröttheten till och jag bestämde mig för att sova tidigt och länge. Det visade sig vara ett framgångsrecept. Sömn är väldigt viktigt för mig, inte minst då jag ska vistas i ljudkrävande miljöer.

Morgonen därefter så åkte jag och Arina till det lilla mysiga caféet Le Pain Francais där vi åt en fransk frukost med mycket croissant och choklad medan vi catchade upp och pratade om allt möjligt mellan himmel och jord. Mycket mysigt!

Nom nom nom.
Efter frukosten så sade vi adjö och jag fortsatte vidare mot mässan. Det första seminariet jag såg var "En hondjävuls liv och lustar" där man diskuterade elaka kvinnor i böcker. Hur porträtteras kvinnor? Vilka tillåts vara elaka? Svärmor, översexuella kvinnor, undersexuella kvinnor, barnlösa kvinnor. Hur kommer det sig? Mycket intressant! Jag och boblmaf (bokbloggsmaffian) fann varandra under seminariet utan att ens behöva leta, och samtidigt så lyckades jag slå två flugor i en smäll och även stalka SF-bokmaffian från Malmö.

Nene och Karin. 

Efter att ha varit på mässan i en timme lyckades jag tappa mitt seminariekort, så jag och Bokomaten började försöka leta över mässgolvet ifall jag tappat det men det var förstås lönlöst med alla människor (och någon hade antagligen snott det). Eftersom jag är en paranoid person så hade jag med mig kvittoutskriften och fick därför ett helt nytt seminariekort utan problem, sen stålsatte jag mina urlakade nerver med gratis kaffe och fortsatte som om inget hänt. *pheeew* Det konstiga är att Bokomaten mässkort försvann dagen efter (det löste sig med en stämpel, tack och lov). Är vi jinxade? Eller försiggår det organiserad mässkorts-stölder på Bokmässan? Ett mysterium.

Jag hade inte satt upp så många mål med min Bokmässa, men en av dem var att köpa Pål Eggerts bok "Borde vara död" och få den signerad. Lyckades mycket väl med det målet, och hann få en pratstund med Pål som är en mycket trevlig kille och fellow nörd.


Jag och Pål!
Det är jag som är året Fia, om någon undrar. Hoppas det är en bra grej?

Lyckades även stalka bokbloggsambassadörerna Marcus och Mrs Bookpond. Marcus tittade på mig och jag tror han fattade vem jag var, även fast vi aldrig träffats. Kan bero på mina hörlurar och mitt stora flin. Mrs Bookpond var dock fokuserad på bokcirkelpratet, like a boss.

Proffsigare bokbloggare får man leta efter!

Eftersom jag känner att stalking av boblmaf är mitt sanna kall så fortsatte jag till Jessica Johansson a.k.a. Ord och inga visors seminarie om hennes bok "Thrillerliv". Mycket skoj att höra henne prata om sin bok och Viktoralia.
Jessica i mitten. Consider your self stalked!
Köpte även "Thrillerliv" och fick en awesome signering.

Direkt efter var det dags för Nene och Karins Steampunk-seminarie. Dessa tjejer är två av mina absoluta favoritpersoner i hela världen. Så passionerade, så självsäkra, så nördiga! När de gör någonting så gör de det fullt ut! Checka in så fina utstyrslar! Deras seminarie lyfte fram vad steampunk är, vilka böcker vi vill läsa (och JA, det vill vi!) och hur vi vill att steampunk ska utvecklas i framtiden. Mer om detta här.

Kapten Karin och förste styrman Nene. (Som verkar göra robotdansen?)
Jag lyckades också träffa Bokbabbel för första gången. Vi skakade hand, och jag var lite star struck till en början (hon är ju typ boblmafs stjärna!) men kom över min blyghet till slut.

Dagens sista seminarie handlade om vampyrer och skräck. Det blev också mitt första möte med Dark Places-Helena Dahlgren, som jag följt i flera år på blogg och twitter. Hon är lika cool i verkligheten. Jag blev rätt så blyg, och sa därför inte så mycket. I am not worthy!! 

Caroline L Jensen, Helena Dahlgren och Hannele Mikaela Taivassalo.
Efter den långa dagen så tog jag och Bokofilen,  (som jag också träffade för första gången denna dag *äntligen!*) vår reträtt till ett lugnt hörn där vi utbytte hemmabakat. Choklad med choklad och choklad samt lite choklad. Och resterna av min croissant. Hann även bjuda Ordochingavisor på chokladrutor, vilket beredde mig stor glädje! Choklad brings people together!

Sen på kvällen så var det dags för boblmafs middag. Vi var väl sisådär 26-28 glada bokivrare som strålade oss samman och vandrade till Pinchos där vi åt miniburgare och pratade om allt annat än böcker. Nä, jag skojade bara. Lite boksnack blev det också! Efter det blev det så klart en tur till Park Lane och kändismingel. Blev så suddiga bilder från de lokalerna så jag låter er fantasi få bestämma hur det såg ut. (Har ni ont om fantasi så finns det en bild på mig och miniburgarna i inlägget nedan.)

Söndag morgon var ett töcken av illamående och ynkande efter att jag lyckats dra på mig en EPISK baksmälla (hur länge sen var det jag drack egentligen?). Jag var inte ens full. Bokomaten har intygat! Jag misstänker att det är min nemesis Vixxombocker som förgiftat mig så att hon inte skulle riskera att springa på mig medan hon var på mässan. Missade hela förmiddagen och hann tyvärr inte vinka av Bokbabbel eller Bokbiten, men jag hoppas och tror att det inte är sista gången vi ses.

Gick på Mattias Boströms seminarie om hans bok "Från Holmes till Sherlock" och satt bredvid Kulturloggen-Metta. Eftersom jag inte orkat äta någonting tidigare så försökte jag stödmata mig med dillchips så tyst som möjligt under seminariet. (Det är oklart hur pass mycket Metta egentligen hörde av seminariet, men hon var artig nog att inte döda mig.) 

Boström är en riktig Sherlock-nörd och hans seminarie var både roligt och gav mersmak, så jag sprang ut på mässgolvet för en sista bok och en signering. Lyckades få tag på honom i SF-bokhandelns monter och fick min signering. 


Alldeles för snabbt var bokmässan över, men under två snabba dagar så hann jag umgås med underbara boblmaf, träffa många nya ansikten,  samt att jag fick träffa VästmanländskanEn och annan bok och TidningsIda irl. Missade dock många, och boblmaf är lite som pokemon - you gotta catch'em all.(Next time, you won't get away!)

Slutligen - bokskörden. Mikael Niemis "Fallvatten" (en är väl norrlänning!), Jessica Johanssons "Thrillerliv", Pål Eggerts "Borde vara död" samt Mattias Boströms "Från Holmes till Sherlock."

Känns som om jag missat någonting, men jag är säker på att boblmaf kommer fylla i luckorna. :)

8 comments:

Marcus said...

Jaaaaa!!! Klart jag kände igen dig i publiken! Jag log ju mot dig typ såhär :) för att jag blev så glad att se dig. Eller det kanske bara var i mitt huvud? Jag var trots allt väldigt nervös.

Vilket fint blogginlägg hur som helst. Roligt!

Fia said...

Jag tänkte att du nog ler åt alla du ser! =)

Arina said...

Det låter som om du hade det riktigt bra. Jag har ju följt era vidare äventyr på twitter också. Det var jättemysigt med frukostträffen och så mycket mer givande än att träffas på en bar på fredag kväll.

Fia said...

Arina, du har så rätt! Om vi åker nästa år så tycker jag vi gör om det! Och jo, jag hade det jättebra! :)

Elina said...

Blir så avis när jag läser allas berättelser om bokmässan!

Fia said...

Elina, nästa år får du komma också!

Metta Karlsson said...

Oj, hade helt missat att du blev av med seminariekortet! Kul att ses och umgås igen :)

Fia said...

Metta, jag valde att förtränga traumat ;) Det var jättekul att se dig! KRAM